Kísért a 29-es gazdasági összeomlás réme

Vágólapra másolva!
Megdöbbentő hasonlóság mutatkozik az elmúlt másfél év, és a nagy világválság előtti tőzsdei árfolyammozgások között. A Dow szinte kísértetiesen hasonló mozgást produkál. A rekord magas optimizmus, és a QE3 program mérséklése miatt pedig nem elképzelhetetlen, hogy csak egy apró szikrára van már szükség a nagy mélyrepüléshez.
Vágólapra másolva!

Bármikor jöhet a baj

Bárhogyan tanulmányozzuk a tőzsdei történelmet, mindig kénytelenek leszünk levonni az egyik legnagyobb alapigazságot: A tőzsde ciklikusan működik, hol a túlzott félelem, hol pedig a mérhetetlen mohóság irányítja a befektetők döntéseit. Egyszer még a legjobb fundamentumokkal rendelkező papírok iránt is alig mutatkozik kereslet, máskor pedig még a nyereség, vagy bevétel nélküli cégeket is milliárdokra árazza a piac. Hiába figyelmeztetnek sokan a korábbi nagy visszaesésekre a túlzott mohóság közepette, az elbizakodott befektetők olyankor már elhitték: Ez most más lesz!

Pedig sohasem más, mindig pontosan ugyanolyan! Ugyanolyan volt az 1893-as, az 1901-es, vagy az 1907-es összeomlás is. Ugyanolyan volt 1929, és 2008 is, még ha a globalizáció miatt jóval nagyobb hatása volt ezeknek az eseményeknek a világgazdaságra. Ha egy lufit elkezdenek fújni, ha kialakul egy mánia valamely eszközosztályban, akkor szinte lehetetlen megállítani. Mindenki benne akar lenni, és minél többen lesznek benne, annál többen akarnak még jobban benne lenni. Hiába, ez egy ördögi kör.

Legyünk azonban őszinték, annyira azért nem nehéz elhinni az örök optimista érvelést miszerint ez most tényleg más. A vasút, az autóipar, a repülőgépek, vagy akár az internet mind-mind olyan találmányok voltak a maguk korában, melyek valódi ipari-technológiai forradalmat jelentettek. Nem is ezzel van a baj, hanem sokkal inkább azzal, hogy egy idő után már mindenki részesedni akar ezeknek a találmányoknak az előnyeiből, és kígyózó sorokban vásárolnak részvényeket az adott vállalatban.

Az árfolyam árulkodó lehet

Ilyenkor elég csak az árfolyamokra pillantani, a változatlan kínálat mellett megugró kereslet ugyanis törvényszerűen vezet a magasabb árakhoz. A piac szinte megállás nélkül emelkedik ilyenkor, főként egy-egy ágazat szárnyalása miatt.

Ezek függvényében bizony igen csak érdekes kép tárul elénk, ha megnézzük a legnagyobb amerikai vállalatokat tömörítő Dow Jones index 1928 és 1929 mutatott teljesítményét, valamint azt, hogy miként szerepelt a Dow az elmúlt másfél évben.

Forrás: mcoscillator.com, Investor.hu

Az elmúlt másfél évben ugyanis kísértetiesen együtt mozgott a Dow Jones az 1928-29 közötti mozgásával, ebből pedig nem sok jóra következtethetünk. Ha továbbra is ilyen szorosan utánozza önmagát az index, akkor januártól igen csak drámai mozgások lehetnek a Dow Jones indexben.

Statisztika. Vagy mégsem?

Persze ezek csak számok - mondhatjuk magunkban e sorok olvasása közben - pusztán két idősort raktunk egymásra, és az alapján vontunk le egy érdekes következtetést. Igazunk van, pusztán a statisztikai adatok alapján még nehéz bármilyen messzemenő következtetét levonni, azonban ha az összeomlást nem is, de egy kisebb piaci korrekciót azért a fundamentális tényezők sem tartanak kizártnak.

A piaci optimizmus ugyanis a különböző szentiment indikátorok alapján is igen magas, ráadásul a Fed havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programjának is hamarosan vége. Bár a piac már régóta próbálja árazni ennek mérséklését, a korábban soha nem látott mértékű pénzpumpa mérséklésének bejelentése vélhetően nagy ingadozásokat hoz majd a piacokon, igen nehéz megjósolni, mennyire lesz negatív ennek hatása.

Forrás: AAII Bloomberg, Investor.hu

Akárhogyan is nézzük tehát, az biztos, hogy a piaci optimizmus a végtelenségig nem nőhet, mint ahogy a fák sem nőnek az égig. Szintén biztos, hogy a hatalmas likviditást okozó QE programnak is lassan vége. Nos, a kettő alapján elég nehéz lenne most a hatalmas részvénypiaci szárnyalás mellett érvelni. Hogy 2014-ben szerintünk hogyan alakulhat a piac? Részletesen elmondjuk a december 16-án tartandó ingyenes előadásunkon.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES