Így lehetünk sikeres befektetők 2014-ben

Vágólapra másolva!
Jövőre is lát még jó befektetési lehetőségeket a világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock. Tíz olyan dolgot és teendőt sorolnak fel publikációjukban a cég szakértői, amit érdemes észben tartani 2014-ben is, ha sikeresek szeretnénk lenni befektetéseinkkel.
Vágólapra másolva!

A legjobb 2014-es befektetésekről szól az Investor.hu soron következő befektetői klubja. A rendezvény ingyenes, jöjjön el! Részletek...

Ezekre figyeljünk 2014-ben

Jövőre az amerikai gazdaság tovább folytathatja felépülését, köszönhetően például a Fed laza monetáris politikájának, a javuló ingatlanpiacnak és az alacsonyabb energiaáraknak. Ezek ugyanis mind a cégek, mind pedig a fogyasztók bizalmát növelhetik, segítve ezzel az egész gazdaságot.

Persze vannak kockázatok is, mint például a szövetségi költségvetés és az államadósság helyzete, amit idén ősszel nem oldottak meg a politikusok, csak elnapolták a felmerülő problémákat. A politikai bizonytalanság pedig növelheti az árfolyamkilengéseket (volatilitást) is a piacokon.

Mindenesetre a BlackRocknál úgy gondolják, hogy jövőre az USA GDP-növekedése érdemben eltávolodhat a recesszió utáni két százalék körüli értékről és 2,5 százalék közelébe kerülhet, míg a világgazdaság növekedése 3,5 százalékra gyorsulhat.

Forrás: Investor.hu

Minden valószínűség szerint jövőre a Fed elkezdi mérsékelni kötvényvásárlási programját, azonban kamatemelésre még nem kerül majd sor. Viszont az államkötvény hozamok - elsősorban a hosszabb lejáratú papíroké - emelkedésnek indulhatnak, ami a kötvénybefektetésekre nézve nem vetít előre túl rózsás képet.

Szintén fontos a gazdaság szempontjából, hogyan alakul az infláció. A jelenlegi nagyon alacsony szintekről nem vár nagy elmozdulást a BlackRock, sőt Európában vagy Japánban akár még a deflációt sem lehet teljesen kizárni. Ennek oka szerintük, hogy a fizetések még nem nőnek elég erősen, a vállalatok még mindig számottevő kapacitásfelesleggel rendelkeznek, és a hitelezési aktivitás is nyomott szinteken van még.

Vagyis a nyersanyagok, vagy az arany, amit sokan az infláció kivédése ellen tartanak portfóliójukban, továbbra is rosszul teljesíthetnek.

Habár az amerikai munkaerőpiac a fokozatos javulás jeleit mutatja, és vélhetően jövőre is folytatódik majd ez a trend, a fizetések továbbra sem fognak drasztikusan nőni. Ez pedig amiatt fontos, mert így a fogyasztás sem bővül majd lényegesen, vagyis nem szolgál majd olyan hajtóerőként a gazdaság számára, mint korábban. Persze, ha a hitelezés beindulna, vagy az amerikai emberek lecsípnek esetleg egy kicsit a megtakarításaikból, ez a kép változhat.

Forrás: Investor.hu

A BlackRock elsősorban az amerikai gazdasággal és piacokkal kapcsolatban fogalmazta meg véleményét. Kétség kívül a tőzsde világában az Egyesült Államokból érkező gazdasági adatoknak és egyéb piaci történéseknek van a legnagyobb hatásuk, Magyarországon viszont nem feledkezhetünk el az itthoni és európai eseményekről sem. Ha kíváncsi rá, hogy szerintünk, milyen részvényeket lehet érdemes az év végén vagy 2014 folyamán vásárolni, vagy mi alakíthatja a magyar piacot a jövő évben, jöjjön el soron következő ingyenes szemináriumunkra.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

Maradjunk a részvényeknél, egyelőre

2013-ban kiemelkedően szerepeltek az amerikai és az európai részvénypiacok is, de ez nem jelenti azt, hogy jövőre ne lehetne tere az emelkedésnek. A BlackRock elemzői szerint, bár a részvények már nem olcsóak, buborékról sem beszélhetünk, így ők továbbra is a részvénybefektetéseket ajánlják, hiszen velük érhetünk el jelentősebb hozamot.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Azonban ahhoz, hogy hosszabb távon is folytatódhasson a rali az is kell, hogy a vállalati eredmények is megfelelően növekedjenek. Ha ez mégsem következne be, az egy jó figyelmeztető jel lehet.

Az amerikai részvényeknél jobban teljesíthetnek majd az európai papírok, de hosszabb távra gondolkodva a bátrabb befektetők már a feltörekvő piacok részvényeiből is szemezgethetnek.

A kötvényekkel kapcsolatban viszont meglehetősen pesszimista a BlackRock, ugyanis szerintük az elmúlt években az ultra laza monetáris politika segítette a kötvények szárnyalását. Viszont jelenleg úgy tűnik, a Fed hamarosan megkezdi pénznyomdájának mérséklését, ami a hozamok emelkedéséhez, vagyis a kötvények árfolyamának csökkenéséhez vezethet majd.

A BlackRock listája arról, mit tegyünk jövőre. Forrás: BlackRock