Jól vizsgázott az OTP

Vágólapra másolva!
Jól vizsgázott az OTP az Európai Bankfelügyelet tesztjén, melyen többek között a kontinens meghatározó bankjainak tőkemegfelelése került felmérésre. Ezek szerint a hazai bank nem csak a régióban, hanem egész Európában kiemelkedő tőkemegfeleléssel rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bankhatóság (EBA) vizsgálata az Európai Gazdasági Térség 21 országának 64 bankjára terjedt ki. A megjelent adatok 2012 december, illetve 2013 június végére vonatkoznak, és nem tartalmaznak stressz teszt elemeket.

Az EBA tájékoztatása szerint a friss adatok arról tanúskodnak, hogy folytatódott a trend, és tovább javult a bankok tőkehelyzete. A Core Tier 1 (tőkemegfelelési) mutató 2011 decembere óta például már 170 bázisponttal emelkedett, és elérte a 11,7 százalékos értéket is. (A ráta esetében a 10 százalékos érték már jónak mondható.)

Az OTP június végi 15,4 százalékos Core Tier 1 rátája ráadásul nem csak a tavaly évvégi adatot múlja felül, hanem a régiós szektortársait is.

A környező országokban jelentős kitettségel bíró bankok közül a lengyel PKO áll a legközelebb az OTP-hez, 12,5 százalékos mutatójával. Eközben az Erste 11,3, míg a CIB anyabankja, az Intesa Sanpaolo 11,2 százalékos rátát tudott az év közepén felmutatni.

A régiós bankok közül egyedül a Raiffeisen Zentralbank (a hazánkban is jelen lévő Raiffeisen anyabankja) tőkemegfelelési mutatója romlott a vizsgált fél év alatt.

Forrás: EBA, Investor.hu