Itt a Google Wallet Card… hurrá?

Bankkártya, hitelkártya, hamis kártya, lopott kártya, kártyahamisítás
A darabszám mérséklődése mellett csökkent a hitelkártyák piaci súlya is
Vágólapra másolva!
Tech-körökben egy ideje repked már a hír a Google valódi, háromdimenziós hitelkártyájáról. A hozzáértők és tájékozottak a pletykának tekintették, méghozzá azért, mert a pre-launch nem sikerült túl jól, akkor még tele volt bugokkal a termék. Larry Page nem állt mellé.
Vágólapra másolva!

Akkor. De mivel mindez több hónappal ezelőtt történt, ami egy projekt életében rengeteg változást hozhat, az akkori szó, mozdulat, döntés ma már történelem. Végülis megszületett a kártya. Az extrém kalandvágyó korai felhasználóknak valamikor a Hálaadás ünnepe körül érkezett meg a postaládájukba – bár stílusos volna, nem a gmail fiókokról beszélünk, hanem a filmekből ismerős, oszlopon álló félhengerről, általában piros jelzőkarral. A kártya mágneses, nem csipes, és az Egyesült Államok területén kívül nem használható.

Ezt a helyzetet egyszerűsíthetné le a Google Wallet Card Forrás: [origo]

Miért éppen hitelkártya ne lenne a Google termékek között?

Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődött. Akkor még úgy tudták a bennfentesek, a Google egyfajta univerzális kártyával áll elő. Amely az összes kártyát, credit- és debitrendszerben működőt egyesítené, hogy ne legyen nálunk tizenkét darab kis plasztik, sőt ne legyen nálunk fizikai fizetőeszköz sem. Valamennyit szinkronizálni és irányítani lehetett volna egy alkalmazásról. Egyelőre ezt a Coin nevű startup elhappolta a Google orra elől. A Google Wallet Cardhoz most Google Wallet fiók kell, és ahhoz, hogy bárhol egyáltalán gondoni tudjunk a fizetésre, valamelyik bankfiókunkkal kell szinkronizálni, vagy meglévő kártyáról kell rá pénzt feltölteni.

A teljes procedúra állítólag bonyolult, ami érthető, sőt jó jel. Hosszú folyamatban tesztelik le, hogy a jelentkező valós személy, ez teljesen rendben van. Majd a beszámolók szerint telefonról nem egyszerű, webes felületről annál inkább gyerekjáték az aktiválás. A feltöltésben az a fles, hogy a Google semmilyen pénzmozgásért nem számol fel díjat. Minden lehetséges pénzforrást regisztrálni kell, jelöletlen forrásból nem lehet használni a kártyát. Aztán már csak meglengeti a szerencsés a pincér előtt, átadja a kasszánál, megsuhintja a terminálon. A kártyaszám nem dombornyomott, ez gond lehet, ha valakinél hamar lerongyolódnak a tárgyak, mert más azonosítás nincs rajta.

Kinek jó?

Kinek jön nagyon jól a Google Wallet Card? Egyelőre úgy fest, a Google-nak. Az insight csak gyűlik, egyre gyűlik: a név, amely átírta szótárainkban az olyan szavakat, mint óriás, kereső, innovatív, ezzel a korábbinál jóval személyesebb részletekre és mélységbe láthat, ha a szokásainkra, különösen a pénzköltéssel kapcsolatos szokásainkra kíváncsi. A Google Wallet Card olyan, mintha a szemantikus web figyelné, mit akarunk megvenni és mennyiért. Ha ebbe belekapcsolódik az Adwords, még több még jóval pontosabb hirdetés landol az accountunkban. Nyilvánvalóan nem elhanyagolható tétel a profilunkban, mikor hogy bánunk a pénzzel. És ha Google Wallet Carddal fizetünk, az eladókat nemcsak a kifizetett összeggel gazdagítjuk, hanem az email-címünkkel is. És ha már vásároltunk az illető helyen korábban, be fognak azonosítani azok alapján.

Mi a következő lépés?

Mindent egybevetve nem tudunk megszabadulni a kétely árnyékától: lehet, hogy ez a cikk a szíve mélyén egysoros hír. Azt mondták, lesz kártya, kártya lett. Egy kártya, amelyik pontosan, de pontosan úgy működik, mint a MasterCard. Hát jó… Aki vásárol vele, sms-t kap minden pénzmozgásáról. Hát szintén jó… csak remélni tudjuk, hogy az Egyesült Államokban ez a szolgáltatás nem számít forradalmi újdonságnak. Azzal egyértelműen kiragyog a karból, hogy nem tartoznak díjak a tranzakciókhoz, de senki nem ígéri, hogy ez mindig így lesz – vannak, ugyebár, vonások, amelyek jellemzően megváltoznak, amint le vannak hagyva a versenytársak. Az jó ötlet, hogy legyen egy olyan kártyánk, amely valóban minden más kártyát kivált, ennek talán az lesz a vége, hogy egyáltalán nem kell majd pénztárcát hordanunk magunknál. A Google Wallet egyelőre nem akarja egyesíteni a kártyáinkat, de még ennél is nagyobb probléma, hogy zárványszerű és kevés azon szolgáltatók száma, amelyek elfogadják.

Segít az NFC

A Wallet applikáció képes arra, hogy integrálja a kupon- és bónuszajánlatokat, a Near Field Communication megkönnyíti az instant fizetést, de ezeket az előnyöket az alkalmazás mondja magáénak, nem a kártya. Ha az NFC nem elérhető, a kártyával nem sokra megy a tulajdonos. A kártya akkor lesz érdekes, amikor a használatát meg sem lehet majd különböztetni az online fizetés intervallumától és egyszerűségétől, hétköznapiságától. Ez azonban egy következő cikk témája lesz.

A pillanatnyi summa az, hogy bár kúl, sőt trú és swag és szexi és menő maga a kártya, nem egészen világos, mi pluszt ad igazán. Ezért is, hogy a Tech Crunchon ez a kedvenc kommentünk: „Megrendeltem, végülis ingyen van. Hogy mit kezdek vele, azt majd kitalálom később.”