Így gondolkodik a pápa a világgazdaságról

Vágólapra másolva!
A pénz hajszolása, és annak az emberi természet feletti uralma vezetett a pénzügyi válsághoz Ferenc Pápa szerint, aki a napokban fejtette ki véleményét a világgazdaságról egyik írásában. A pápa szerint a pénznek nem uralkodnia, hanem szolgálnia kéne, és a problémákra elsősorban a növekvő igazságosság lenne a megoldás.
Vágólapra másolva!

A pápa szerint az ember már maga is egy fogyasztói jószág, amit használnak, majd eldobnak - írja a Theatlantic.com. Elutasítja azt az elvet, mely azt vallja, hogy a gazdasági növekedés mindenképpen nagyobb igazságosságot eredményez a világban. Ehelyett úgy gondolja, hogy a növekvő gazdasági egyenlőtlenségek annak az ideológiáknak az eredményei, melyek a piac és a pénzügyi spekulációk abszolút uralmát védelmezik. Megismételte a korábban számtalanszor hangoztatott véleményét, hogy a pénznek szolgálnia kell, nem uralkodnia.

A pénzügyi válság annak az eredménye, hogy hagytuk, hogy a pénz kezdje uralni a társadalmat és az emberiséget. A jelenlegi pénzügyi krízis így mélyebbről, az emberi válságból ered, mely szerint megtagadtuk az emberi természet elsődlegességét. A pápa úgy véli, hogy nem tudtuk megőrizni emberi természetünket a pénz hajszolása közepette, ami végül a pénzügyi válsághoz vezetett.

Ferenc Pápa így nincs túl jó véleménnyel a kapitalizmusról sem. Szerinte ez a rendszer mindent meg próbál elsöpörni, ami a profit útjába áll, így például a természet is rendkívül védtelenné vált az „istenített” piac előtt.

A vallási vezető szerint elsősorban a növekvő igazságosság lenne a probléma megoldása. A jövedelmeket jobban, igazságosabban kellene elosztani és a munkahelyteremtés folyamatában is az igazságosságnak kellene érvényesülnie, hogy a szegények munkához jutását elősegítsék. Ez pedig túlmutat az egyszerű jóléti mentalitáson. Emiatt arra kellene törekedni, hogy a jótékonyság alapelve jelenjen meg mind az emberek közötti szorosabb kapcsolatokban, mind a szélesebb körű, gazdasági, szociális és politikai kapcsolatokban is.

A pápa úgy véli, hogy ha valóban egy egészséges, jól működő világgazdaságban szeretnénk élni, biztosítani kell az összes nemzet gazdasági jólétét, nem csak néhányét.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES