Így emelkedett fel 2013-ban a Tesla

Vágólapra másolva!
Aligha lehet vitatkozni azzal az állítással, hogy a 2013-as év egyik legfordulatosabb sztorija a Tesla Motorshoz kapcsolódik. Év elején még szinte mindenki gyanakodva nézett a vállalatra, majd nyáron alig akadt bárki is, aki ne az elektromos csodaautógyártóról áradozott volna. Az októberi tűzesetek azonban látszólag elhomályosították a csillogást, így nagy kérdés, hogy mi lesz a céggel 2014-ben.
Vágólapra másolva!

A következő napokban sorra vesszük azokat a sztorikat 2013-ból, melyek számunkra, szerzőnként a legjelentősebbnek számítottak, és némi szubjektivitással is fűszerezve próbáljuk megmutatni olvasóinknak, melyek voltak a legmeghatározóbb fejlemények az idei évben.

Ha feltesszük magunknak a kérdést, vajon melyik részvény (vállalat) volt az, amiről 2013-ban az egész tőzsdei, pénzügyi, vagy éppen technológiai és autóipari sajtó beszélt, akkor nem kell sokáig keresnünk a választ. Tesla Motors!

Bizony, a Tesla nagyon sokszor ellopta azt a bizonyos showt, akkora árfolyamemelkedést produkált, ami szinte elképesztő, ráadásul az innovatív megoldásainak köszönhetően sokan már az új Apple-ként tartják számon a vállalatot, míg vezérigazgatóját, Elon Muskot pedig az új Steve Jobs-ként.

2013 tündérmeséje azonban mintha az utolsó hónapokra megtört volna, az árfolyam meredek zuhanásba kezdett, az internetet pedig ellepték a lángoló Tesla autókat ábrázoló képek és videók. Bár a német hatóságok szerint a tűzesetek nem egy esetleges gyártási hiba eredményei, a befektetők bizalma megingott. Hatalmas kérdés lesz tehát, hogy 2013 talán legfelkapottabb vállalata hogyan teljesít majd 2014-ben. Ezt persze előre senki sem tudja, de mindenesetre idén már elég magasra tették a lécet.

Ködös szilveszter

33,87 dollár. Pontosan itt járt a Tesla 2012 szilveszterekor az amerikai tőzsdén, és ugyan nagy ambíciókkal vágtak neki a 2013-as évnek, a befektetők nem igazán voltak oda az autógyártóért. Halasztani akarták a 2009-es amerikai mentőcsomag visszafizetését, illetve a gyártási folyamatok sem a tervek szerint haladtak. Persze, a legfontosabb azért még is csak az volt, hogy változatlanul veszteségesen működött a cég.

Olyan túlzott teljesítményt pedig a 2013-as első hetek-hónapok sem jelentettek a vállalat számára, a negyedik negyedéves gyorsjelentés gyenge lett, az elemzőket nem sikerült meglepni. Nem is volt meglepő, hogy 10 százalékot esett az árfolyam a számokra. Ráadásul a részvények közel 50 százalékát shortolták a befektetők, vagyis rengetegen tartották lufinak a Teslát, és játszottak az árfolyamok esésére.

Mi az a short ügylet?

Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos értékpapír árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt, amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat. A kölcsönzésért díjat kell fizetnie a shortosnak. Azokat a short pozíciókat, melyekhez nem kérnek kölcsön papírt és napon túlra vonatkozik, naked shortnak hívják a zsargonban, de ez több európai országban is tiltott tranzakciónak minősül.

Ugyanakkor a Tesla már itt bejelentett számos jó hírt, például a nagy megrendelési mennyiséget az első elektromos autójukra, a ma már hatalmas ismertséggel rendelkező S modellekre, illetve Musk áprilisban már kijelentette: Történelme során először nyereséget érhet el a Tesla Motors.

Nyereség!

Musk áprilisi szavai után pedig az árfolyam hatalmas emelkedésbe kezdett, az S modellek pedig egyre sikeresebbek lettek, és nem is maradt el a nagy bejelentés: nyereséges lett a Tesla az első negyedévben! Ekkora már 65 dollárig húzták fel az árfolyamot. Kicsivel több, mint 5 hónap alatt tehát máris duplázott a részvény.

El is kezdődött a látványos leépülés a shortállományban is, és ahogyan vették vissza a csalódott shortolók a részvényeket, úgy generáltak csak még nagyobb keresletet, és lökték soha nem látott magasságokba az árfolyamot. Hiába, ez van akkor, ha drámaian gyorsan változik a hangulat a részvény körül.

Ráadásul a Tesla üzletmenete annyira fényesen kezdett alakulni, hogy bejelentették, rögvest vissza is fizetik az állami mentőcsomagot, a befektetők pedig ismét fülig érő szájjal vették tudomásul a híreket. Május végére már megvolt a háromszorozás, és 100 dollár felett járt az árfolyam.

A Tesla elszabadul

Ami pedig május végétől szeptember végéig történt, az valósággal mesébe illő volt (igazából az egész sztori mesébe illő), augusztus elején a négyszeres, míg augusztus végén már az ötszörös éves hozamot is elérte a vállalat. Ebben persze annak is szerepe lehetett, hogy a vállalat bekerült a Nasdaq-100 indexbe.

Az augusztusi második negyedéves gyorsjelentése sem lett rossz, a bruttó marginok továbbra is emelkedtek, és bár ezúttal nyereséget nem sikerült elérni, a nem amerikai számviteli szabályok (non-GAAP) szerint ismét 26 milliós profitot tudott felmutatni a Tesla. Eközben az eladások továbbra is emelkedtek, a Tesla megerősítette európai ambícióit, ráadásul a menedzsment is optimista volt a hosszú távú fundamentumokat illetően.

Baljós árnyak

A részvényárfolyamra nézve viszont már nem volt ennyire optimista Elon Musk. „Megtisztelő a befektetők ilyen fokú bizalma, de jelenleg abban a fázisban van a cég, ahol a piaci érték még jelentősen ingadozhat” – mondta el Musk a Bloombergnek. Ezzel kvázi elismerte, hogy a befektetők túlhúzták az árfolyamot, ami az álmos könyvek szerint sem vezet sok jóhoz.

A Barron’s magazin pedig még ennél is tovább ment, egyenesen lufinak nevezte az egész sztorit, aki szerint jó, ha az augusztusi ár harmadát, mondjuk 50 dollárt éri a részvény. Ekkora pedig már több elemző is negatívabb hangvételű elemzéssel állt elő, ugyanakkor ezek pusztán egy-két napos minimális korrekciókra voltak elegendőek.

Eközben a nagy szárnyalás közepette egyre többen zárták le short ügyleteiket, ami ugye csak további emelkedéseket indukált. Az árfolyamesésre azonban már egyre kevesebben kezdtek el spekulálni, ami arra utalt, kezd túl optimistává válni a piac. Miközben júliustól már nem csökkent tovább a short pozíciók aránya, az árfolyam továbbra is megállíthatatlan volt.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Így rövidesen 190 dollár felett volt az árfolyam, és már majdnem hatszoros hozamot mutatott év eleje óta. Úgy tűnt, nincs akadály a Tesla előtt, a határ a csillagos ég, és csak az nem keresi magát agyon a részvénnyel, aki nem is akarja.

Itt még minden szépnek tűnt a Tesla árfolyamában (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Tűz!

A fák azonban természetesen nem nőnek az égig, így a Tesla árfolyama sem vágtázott a végtelenségig. Ekkorra alapvetően már csak egy apró szikrára volt szükség az eséshez, erre pedig szó szerint sor is került, amikor október elején, Seattle déli részén lángra kapott egy Tesla S modell. Több sem kellett a pesszimistáknak, sokan biztonsági kérdéseket szegeztek a Tesla torkának, egyesek pedig kerek-perec kijelentették, hogy gyártási hibáról van szó.

http://www.youtube.com/watch?v=Pphr7WyNBWU#t=12

Hiába jöttek kedvező hírek az európai terjeszkedésről, és hiába volt olyan elemző, aki 240 dolláros célárat fogalmazott meg, ezek már csupán szépségtapasznak voltak elegendőek. Az árfolyam lefelé vette az irányt, ráadásul újabb tűzeset látott napvilágot. Október végére már 160 dollár alatt volt az árfolyam.

Novemberben pedig jött az újabb gyorsjelentés, ami ugyan nem sikerült rosszul (nyereséget azonban ismét nem sikerült elérni), a befektetők inkább a gyenge bruttó marginnal, és a vártnál gyengébb értékesítéssel voltak elfoglalva. Villámgyorsan 140 dollár közelébe püfölték le az árfolyamot.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Innen pedig beindult a negatív spirál, ha negatív hírek érkeztek, akkor azért kezdték ütni az árfolyamot, ha pedig nem jött semmilyen negatív hír, akkor meg azért, mert biztos jönni fog. Hát jött is, Elon Musk ugyanis vizsgálatot kért cége ellen az Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatalnál a tűzesetek miatt, mégpedig azért, hogy egyszersmind tiszta vizet öntsön a pohárba. A befektetői pesszimizmus viszont november végére már 117 dollárig húzta vissza az árfolyamot. Két hónap alatt ez 40 százalékos mínusz.

Ismét fordulhat a kocka

Mivel az árfolyamokat nagymértékben befolyásolja a tömegpszichológia, ezért természetszerűleg ahol túlzott optimizmus, ott túlzott pesszimizmus is könnyen kialakulhat. Látva a decemberből eltelt közel 3 hetet, most mintha elérte volna a mélypontot a Tesla, és akár ismét tartósan felfelé is veheti az irányt.

Segíti ezt a német hatóságok kedvező ítélete a tűzesetekkel kapcsolatban, mondván azok főleg a sofőrökre, semmint gyártási hibára vezethetők vissza. Így sokan ismét beszálltak az elektromos autógyártásáról híres vállalatba, és az árfolyam ismét emelkedő pályára állt. Ráadásul az optimisták mellett szól még az egyre komolyabban vett kínai terjeszkedés, ahol akár komoly részt is kihasíthat a vállalat a luxusautópiacból.

Ami szintén beszédes, hogy miközben az utóbbi két hónapban meredek lejtőre kerül az árfolyam, addig a nyereségre, pontosabban az egy részvényre jutó nyereségre (EPS) várakozások nem csökkentek, sőt, még emelkedtek is. Általában a legtöbb vállalat árfolyama szorosan együtt mozog a befektetők szempontjából talán legfontosabb EPS várakozásokkal, így könnyen lehet, hogy visszatér a korábbi szintekre az árfolyam.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Főleg ha a szereplők megnyugodnak, és elhiszik, hogy a nagy „hype” utáni természetes korrekció tényleg megvalósult, ráadásul, ha a tűzesetek valóban nem a Tesla hibái, akkor okafogyottá válhat a nagy eséseket kiváltó legfontosabb indok is.

Technikai alapon ugyanakkor, egyelőre még nem néz ki túl jól a részvény, pár napja most törte le az 50 napos mozgóátlagot, ami nem számít jó jelnek. Azonban ha sikerülne erőt gyűjteni, akkor újból megcélozhatná ezt a szintet, és 150 dollár felett megkapaszkodhatna.

A Tesla Motors árfolyama (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az viszont nagy kérdés, hogy 2014-ben hogyan alakul majd a vállalat sorsa, vajon sikerül-e visszatérni a korábbi csúcsokra, vagy a 190 dollár feletti szintek jó időre a feledés homályába merülnek.

A legérdekesebb sztorikról szóló cikksorozat eddig megjelent részei: