Hetedével nő idén a Gallicoop exportbevétele

Vágólapra másolva!
A szarvasi cég az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 2012-ben fennállásának legrosszabb üzleti évét könyvelte el, de az ideit már megerősödve zárja: a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. exportból származó árbevétele 16,5 százalékkal 11,2 milliárd forintra nő az idén a cég várakozásai szerint. Nemcsak belföldi piaci pozíciója erősödött meg, bővítette nemzetközi kapcsolatait is.
Vágólapra másolva!

A Gallicoop az előzetes adatok szerint az idén összesen 25 ezer tonna pulykahúst értékesít, 15 százalékkal többet mint tavaly. Az összes eladott mennyiségből az export pulykahús értékesítés 11,2 ezer tonna lesz az idén, ami 7,7 százalékos növekedés a bázishoz képest. A 2013-as 31,7 milliárd forintos nettó árbevétel várhatóan kissé elmarad a tavalyi 32,4 milliárd forinttól, de az adózás előtti eredmény az exportbevétel növekedése miatt a tavalyi 114 millió forintos szinten marad.

A közlemény kiemeli, hogy a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. 2010 óta a hazai pulykaágazat legnagyobb szereplője, ezt a pozícióját a válság sem törte meg. Miután az ország második legnagyobb vágóhídja az év közepén befejezte működését, a Gallicoop a saját piaci részesedését a tavalyi 37,5 százalékról 43,5 százalékra, a pulykafelvásárlásban megszerzett piaci részesedését pedig közel 40 százalékkal növelte.

A több mint 900 dolgozót foglalkoztató cég várakozásainak megfelelően a horvát piacon sikerült a legnagyobb mértékű forgalomnövekedést elérnie, ottani eladásai az idén vélhetőleg elérik a 850 tonnát. A közleményben Erdélyi István, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondja: azzal, hogy Horvátország júliusban belépett az Unióba, a kereskedelem tovább egyszerűsödött, jövőre további forgalomnövekedést várnak a horvát piacon. Az idei évben piaci kapcsolatot létesítettek Dél-Afrikával, ahol további piackutatással újabb vevőket szerezhetnek, a Gallicoop termékei Európa minden országában megtalálhatóak Angliától Szerbiáig, mondta, és hozzátette, a vállalat célja további exportpiacok kiépítése.