Hatósági áras lesz az online pénztárgép üzemeltetési díja

Vágólapra másolva!
Ha csak jövőre üzemeli be az online kasszát a vállalkozó, akkor is jár neki gépenként 50 ezer forint; kiskasszáknál havi nettó 1500, PC-alapú kasszáknál nettó 2500 forint lesz az üzemeltetési díj maximuma - két fontos döntés jutott év végére a kasszacserénél.
Vágólapra másolva!

Az év utolsó munkanapján, egy nappal az online kasszára történő átállás határideje előtt két lényeges döntést hozott a nemzetgazdasági miniszter.

Az állam gépenként – egy vállalkozónál maximum 5 gépre – 50 ezer forintos támogatást ad, ennek azonban az a feltétele, hogy idén év végéig beüzemeljék a gépet. Mivel pár napja közel 200 ezer gép még mindig nem volt bekötve a 205 ezer körülre saccolt gépparkból, ezért nagyon sok vállalkozót fenyegetett az, hogy elesik a támogatástól. A miniszter módosítja a pénztárgép támogatási rendeletet, ezért a vállalkozók jövőre is csökkentett áron juthatnak pénztárgéphez – áll a tárca közleményében. „A tárca továbbra is elkötelezett amellett, hogy az átállást támogassa, ezért az 500 millió forint éves árbevétel alatti vállalkozások legfeljebb 5 pénztárgép után – gépenként 50 ezer forintos - támogatásban részesülnek.”

Az adatkapcsolat díját is korlátozza a kormány. „Az új rendszernek a beüzemeléstől kezdve lesz egy havonta jelentkező fix költsége, tekintettel arra, hogy a folyamatos adatkapcsolatot külső piaci szereplők szolgáltatják. Annak érdekében, hogy az online rendszer működtetése a kereskedőket ne terhelje túlzott mértékben, a miniszter rögzített hatósági ár bevezetéséről döntött, amely a „kiskasszás” vállalkozások esetében gépenként nettó 1500 forintra csökkenti a havonta jelentkező díjat, a PC alapú kasszát üzemeltetők körében pedig nettó 2500 forintban állapítja meg a havi üzemeltetési költséget.”

Pár napja az adóhatóság is barátságosabb hangvételű közleményt adott ki, amely arról tanúskodik, belátják, hogy nem sikerül teljes körűen átállni az online kasszákra - sokszori határidő-módosítás után sem -, és belátóbbak lesznek, nem fogják megbírságolni azokat, akik megtettek minden tőlük telhetőt az átállásért, de mégsem üzemel náluk január 1-jén náluk az adóhatósággal való online kapcsolatra képes pénztárgép.