Hamarosan fejre állhat Kína

Vágólapra másolva!
A pénzügyi rendszer közelgő összeomlásra utaló jeleket lehet észrevenni Kínában, pont olyanokat, amelyek az 1998-as nagy orosz tőzsdei „crash” előtt voltak megfigyelhetőek. Ezt állítja John-Paul Smith, a Deutsche Bank részvénypiaci stratégája, aki korábban sikeresen megjósolta az orosz válságot is - írja a Bloomberg. 
Vágólapra másolva!
  • Smith szerint a kínai növekedés a túlzott hitelezésre épül, ami hosszútávon nagyon veszélyes. Ezt már a kínai vezetés is felismerte, mely a jóval egészségesebb szerkezetű fogyasztásvezérelt gazdasági növekedésre igyekszik átállítani az országot.
  • A Deutsche Bank stratégája szerint Kínának a mostani gazdasági modell helyett szabadpiaci intézkedésekre és a költségvetési hiány lefaragására kellene a legnagyobb hangsúlyt fektetnie, melyekre Oroszország is kénytelen volt 15 éve a pénzügyi összeomlása után.
  • Smith úgy véli, hogy a kínai ipari társaságok nagy eséllyel adósságcsapdába kerülnek, ami egy pénzügyi válságot indíthat el Kínában jövőre.
  • Kína csupán 5 százalékos gazdasági növekedésre lesz képes a következő években, ami jóval alacsonyabb az elmúlt években megfigyelteknél. A hatalmas ország lassulása pedig 10 százalék mélyrepüléseket okozhat a feltörekvő régiók részvénypiacain 2014-ben.
  • A szakember szerint nagy kérdés, hogy a nemrégiben bejelentett nagy reformokból mennyit tud megvalósítani a kínai vezetés. Nagyon érdekes lenne látni, hogy Kína is azon az állami-liberális gazdasággá válás útján indul-e el, melyen Oroszország 1999 és 2003 között végighaladt.
  • Smith véleményére már csak azért is érdemes odafigyelni, mert elsők között figyelmeztetett az orosz válság lehetséges kialakulására 1998 előtt. Az összeomlás után pedig az orosz részvények emelkedésére játszott 1999-ben, ami rendkívül kifizetődőnek bizonyult, mivel abban az évben 235 százalékot raliztak az orosz árfolyamok.
Forrás: Bloomberg, Ivnestor.hu