Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Háború az Apple-nél

Vágólapra másolva!
Az Apple arra kéri részvényeseit, hogy szavazzanak Carl Icahn milliárdos befektető azon javaslata ellen, amiben 50 milliárd dolláros részvényvisszavásárlást szeretne kicsikarni a technológiai óriástól. A javaslatról a februárban tartandó éves közgyűlésen kell majd szavazni.
Vágólapra másolva!

Újabb fejezetéhez érkezett az Apple és Carl Icahn milliárdos aktivista befektető csatája, a technológiai óriás részvényeseinek juttatott milliárdjainak kérdésében.

Az Apple ugyanis pénteken benyújtott az Amerikai Tőzsdefelügyeletnek (SEC) egy előzetes nyilatkozatot, amiben arra kéri a részvényeseket, hogy szavazzanak Icahn javaslata ellen. A milliárdos tőzsdecápa azt szeretné, hogy a cég a 2014-es üzleti évben hajtson végre egy 50 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási programot, erről pedig a február 28-ai közgyűlésen kell majd szavazni.

Az Apple így érvel Icahn javaslatának elutasítása ellen a beadványban:

  • Az Apple már jelenleg is sok milliárd dollárt juttat részvényeseinek és a későbbiekben is azon lesz, hogy ezt fenntartsa.
  • Ugyanakkor a jelenlegi piaci környezet hatalmas beruházásokat igényel, ami miatt a cégnek szüksége van a forrásokhoz való minél rugalmasabb hozzáféréshez.
  • Habár a menedzsment és az Igazgatótanács ellene van Icahn javaslatának, továbbra is elkötelezettek, hogy pénzt juttassanak a részvényeseknek.
  • Ahogyan írják, az Apple 2012 márciusában hirdetett meg egy 45 milliárd dolláros osztalékfizetési és részvényvisszavásárlási programot, amit 2013 áprilisában több mint duplájára, 100 milliárd dollárosra emeltek. Persze ez nem egyik napról a másikra megy, ezt 2015-ig hajtja végre a cég.

Akik kíváncsiak a nyilatkozat teljes szövegére, itt megtalálják.

Korábban az Investoron is végigkövettük Icahn és az Apple csörtéit:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről