Felfüggesztették a rekordösszegű gyógyszerészeti bírságot

Vágólapra másolva!
Az autóversenyző György Szilveszter gyógyszerforgalmazó cégét szinte tönkretette az iparág eddigi legnagyobb bírsága. A per azonban most számára kedvező fordulatot vett, így kártérítési igénnyel léphet fel.
Vágólapra másolva!

György Szilveszter neve ismerősen csenghet az autóversenyzés egyik speciális szakága, a drift rajongóinak körében. Az azonban kevésbé ismert, hogy a 2012-es országos bajnok (édesapjával, György Emillel együtt) a tulajdonosa a gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó Prompt Pharma Kft.-nek is.

A társaság egy idén márciusban indult szakhatósági vizsgálat következtében az ágazat eddigi legnagyobb, 500 millió forintos bírságát kapta a nyakába október elején. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatósága (GYEMSZI-OGYI) a bírság mellett azonnal vissza is vonta a nagykereskedés engedélyét, így a cég október közepe óta nem szállít gyógyszereket a patikáknak.

A Prompt Pharma a határozatot megtámadta a bíróságon, amely most felfüggesztette a végrehajtását. A per első fokon tehát megy tovább, de a cégnek a bírságot nem kell befizetnie, és a működését is folytathatja addig, ameddig jogerős ítélet másra nem kötelezi.

Az 500 milliós bírság szokatlannak tűnt, mert a korábbi legmagasabb büntetés durván a tizede, 52 millió forint volt, pedig már azt is súlyos ügyre szabták ki: amikor Thaiföldön meghalt egy gyógyszercég által odautaztatott magyar orvos.

Bár az érintettek hivatalos nyilatkozataiból nem derül ki, az OGYI-iratokból és az időpontok egybeeséséből egyértelmű, hogy az ügy a Roche egy onkológiai készítményének forgalmazásával kapcsolatos. Súlyos esetekben használt, dobozonként 145 ezer forintba kerülő szerről van szó, amelyet az úgynevezett Non-Hodgkin-limfóma, a krónikus nyiroksejtes fehérvérűség és reumatoid artritisz kezelésénél szednek. A gyártó magyar leányvállalata jelentette a GYEMSZI-OGYI-nak, hogy a készletében hiányt fedezett fel, amit nem tud megmagyarázni.

A szakhatóság ezért március 14-én kivonta a forgalomból a gyógyszert, a Prompt Pharma azonban csak 18-án intézkedett a szer visszavonásáról. „Egyszerű adminisztratív hibáról van szó, akkor hétvégén esett le az a nagy hó, amely megbénított sok mindent az országban” – mondja Horváth Z. Péter, a társaságot képviselő ügyvéd. A Prompt Pharma ezenkívül azt is állítja, hogy ekkor a gyógyszer már nem volt készleten nála, a dobozokat régen eladta, tehát a pár napos csúszással nem veszélyeztette senkinek az egészségét vagy kezelését.

A GYEMSZI-OGYI nem árult el részleteket az ügyről, a bírság kivetésekor csak annyit közölt, hogy a Prompt Pharma illegálisan forgalmazott nagy értékű készítményeket.

A mostani bírósági végzéssel azonban – a per elsőfokú kimenetelétől függetlenül – György Szilveszterék ügyvédje úgy véli, elindíthatják a kártérítési eljárást a GYEMSZI-OGYI ellen, hiszen a cég működésének két hónapra való felfüggesztése komoly bevételkieséssel járt.

A Prompt Pharma – saját közlése szerint – 10 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a budapesti patikák kiszolgálásában, tavaly 6,8, 2011-ben pedig 11,4 milliárd forint bevételt ért el. Két hónap leállás ezek alapján 1-2 milliárd forint közötti kiesést okozhatott. (A cég nyereséges volt, profitja az elmúlt években 400-700 millió forint között mozgott.)

A patikáknak az elmúlt hetekben új beszállító után kellett nézniük, a Prompt Pharmának pedig az újonnan megkötött szerződéseikből kellene visszaimádkoznia a partnereit, ami nem lesz könnyű.

„A kártérítési igényünk több százmillió forint lehet, de elérheti az egymilliárdot is. Az eljárás megindításáról azonban a tulajdonosok döntenek majd” – mondja Horváth Z. Péter.

Az Origo megkeresésére György Szilveszter nem reagált. A GYEMSZI-OGYI azt közölte, hogy a bírósági döntés tartalmával nem ért egyet, ezért ellene fellebbezést nyújt be.