Gyermekvédelmi lépések az illegális dohánykereskedelem ellen

Vágólapra másolva!
Szinte egyhangúlag támogatta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága azt a javaslatot, hogy már 5 kilogramm szárított, fermentált vagy vágott dohány engedély nélküli birtoklása bűncselekménynek számítson.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága az egyes törvényeknek a gyermekek védelme érdekében történő módosításához nyújtotta be javaslatát. A Rogán Antal (Fidesz) vezette gazdasági bizottság azzal indokolta a büntető törvénykönyv kiegészítését, hogy elszaporodott a nagy mennyiségű dohánytermékek illegális kereskedelme, és ezzel a gyermekek és az ifjúság egészségének védelme is sokszorosan kiszolgáltatott helyzetbe került. A módosító indítvány a Btk.-ban megváltoztatja a jövedékkel visszaélés elősegítése egyik minősített esetét, e szerint jelentős mennyiségnek számítana a szárított, fermentált vagy vágott dohány már öt kilogrammtól.

Alapesetben a Btk. vétségnek tekinti a jövedékkel visszaélés elősegítését, vagyis a jövedéki adóról szóló törvényben meghatározott berendezés, készülék, eszköz vagy alapanyag engedély nélküli vagy a jogszabály megszegésével történő előállítását, megszerzését, tartását, forgalomba hozását, illetve a zárjegy, az adójegy engedély nélküli megszerzését, tartását.

A jövedékkel visszaélés minősített esete, ha azt többek között nagy mennyiségre követik el, ez bűncselekménynek számít. Az alkotmányügyi bizottság által is támogatott módosító indítvány ezt a mennyiséget határozza meg most.