Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újra sokkolhat az infláció mértéke

Vágólapra másolva!
Izgalmas inflációs adat, munkaerőpiaci kutatás, meghallgatás áfacsalás-ügyben, adatdömping. Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten sem áll le az Országgyűlés, újabb háromnapos etapra készülhetnek a képviselők. Szavaznak majd a jövő évi költségvetés illetve több pénzügyi témájú törvényjavaslat módosító javaslatairól. Keddre hívta össze a parlament nemzetbiztonsági bizottságát az MSZP-s elnöke. Zárt ülésen hallgatnák meg az áfacsalások ügyében több állami szerv vezetőjét és a vádakat megfogalmazó Horváth Andrást, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egykori munkatársát.

Szintén kedden a Manpower örvendeztet meg bennünket egy munkaerő-piaci kutatással, amely szerint az optimizmus jelei láthatóak a magyar munkaerőpiacon. Persze aligha mindenhol. Erre a hétre ígért tájékoztatást a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa, mi igaz abból, hogy leépítések kezdődtek a Zsolnay-gyárban.

A legutóbbi inflációs adat rekordalacsony volt, 1974 februárjában volt ennél alacsonyabb az éves infláció. Kíváncsian várhatjuk az e hét közepén érkező adatot, vajon sikerül-e újabb rekordot beállítani. A novembertől elsejétől hatályos 11 százalékos rezsicsökkentés lefelé nyomja az inflációt, így van rá esély, bár azért ez nem sportesemény, szurkolni nem érdemes. Annál is inkább, mert a túl alacsony infláció is ártalmas lehet a gazdaságnak, ha emiatt halasztódnak a beruházások, s a fogyasztók nagyobb vásárlásai – azért ez persze nem valószínű, hiszen az infláció hosszú távú trendjét kifejező maginfláció (ebből ki van szűrve a „rezsicsökkentés” hatása is) 3 százalék felett van. Így valószínűleg nem is marad sokáig ennyire extrém alacsony szinten az infláció.

Sok más magyar makroadat is érkezik a héten, a külkereskedelmi termékforgalom, mezőgazdasági árak, ipari adatok. Az aktuális államháztartási hiány adata is kiderül majd, ez alkalmat adhat majd némi találgatásra, vajon sikerül-e idén a kitűzött hiánycél alatt maradni.

A hét második fele is tartogat némi izgalmat, megtudjuk az eurozóna ipari adatát, illetve az amerikai kiskereskedelemi adatot. Ez fontosabb annál, mint amilyennek hangzik, hiszen némi támpontot kínál ahhoz, hogyan is alakul a nemzetközi konjunktúra – s ami a tőzsdéken üzletelőket még inkább érdekelheti, kicsit lehet majd ezek alapján találgatni, vajon a Fedben mit gondolnak a konjunktúráról, s meddig nyomják jelen ütemben a dollár bankjegyeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről