Fújható technológia: az intelligens szigetelés

Vágólapra másolva!
Magyarország ingatlanállománya elég rossz helyzetben van, a lakóingatlanok 70%-a elavult. Egyes felmérések szerint a fűtésre fordított energia felhasználása akár 2-3-szorosa is lehet a nyugati, energiatakarékos otthonokénak. Köztudott, hogy erre megoldás lehet a professzionális szigetelés. A KontaktBau Szigeteléscentrum üzleti filozófiája éppen erre épül.
Vágólapra másolva!
Sokmindenben tér el ez a fajta szigetelés a hagyományostól, például nem szúr Forrás: KontaktBau

Miért éppen a szigeteléstechnikát választották a vállalkozásuk profiljául?

Hosszú évek óta dolgozunk a szigeteléstechnikában. Ismerjük az anyagokat, ismerjük a megoldásokat, termékrendszereket és a felmerülő gondokat. Nem lehet elmenni amellett, hány problémát vet fel a szigetelés hiánya, úgy gondoltuk, hogy a KontaktBau Szigeteléscentrum a szakértelmével és lelkiismeretes munkájával sokat segíthet ezen a piacon. Továbbá fontosnak tartjuk a lakosság tájékoztatását, azt, hogy minél több és szélesebb körű információval lássuk el, és az energiatudatos, jövőbe tekintő, felelősségteljes tervezést.

Milyen újdonságot hoz a fújható technológia?

A fújható szigetelések Magyarországon nagyon fiatal módszernek számítanak, világszerte már rég elterjedt, régóta használt és kedvelt technológia. A fújható szigetelésnek számos előnye van a hagyományos szigetelésekkel szemben, például résmentes és hőhídmentes szigetelés érhető el vele. Gyors, tiszta, bontás nélküli munka, a szigetelés akár 1 nap alatt kész lehet, nem kell hetekig kerülgetni a kivitelezőket, nincs felesleges hulladék, sem por. Innovatív technológia, ami még számos fejlődési lehetőséget rejt magában.

Miért éppen a fújható üveggyapot-szigetelés?

Mi azért választottuk az üveggyapotot, mert ez a világon a leggyakrabban használt szigeteléstípus – és ennek számos jó oka van. Más szigetelésekkel összehasonlítva az üveggyapottal kiváló hő- és hangszigetelést érünk el egy lépésben a verhetetlen A1-es (nem éghető) tűzvédelmi besorolással. Az üveggyapot-szigetelés energiát és így pénzt takarít meg, vagyis a szigetelés költsége 2-3 év alatt megtérül – ami egyedülálló megtérülése a beruházásnak. A szigetelés kötőanyaga formaldehid- és kötőanyagmentes, nem szúr, természetes alapanyagokból készült. Környezetbarát, csökkenti a CO2-kibocsátást. Nem tartalmaz rágcsálóirtó vegyszereket, sem gombamentesítőt, sem égéskésleltetőt.

Könnyű, nem terheli a tetőszerkezetet, és kiváló hőszigetelő tulajdonsággal bír. Kiemelkedő tűzállóságú, azaz nem éghető, hidrofobizált, azaz nem nedvszívó. Jó páraáteresztő képességű – nem növeli a szerkezet páradiffúziós ellenállását. Anyaga szervetlen, nem táplálék az állatok számára. Gombák, rovarok, rágcsálók nem támadják meg.

Milyen megtakarítás érhető el ezzel a szigeteléssel?

Nagy általánosságban a hő mintegy 30 százaléka a falakon, ugyanennyi a tetőn, 12-25 százalék az ablakokon, további 10-15 százalék a padlón távozik. Régebben épült házak esetében akár 40 százalékkal több lehet a fűtésköltség. A padlástér szigetelésével akár 20-30 százalékot is megtakaríthatunk. Megfelelő szigeteléssel a padláson át távozó energia 70-90 százalékát meg lehet takarítani. A hőszigetelés másik áldásos „mellékhatása”, amiről sokszor elfeledkezünk – a fűtésköltség megtakarítás mellett – a páralecsapódás és a penészedés megszűnése, a komfortérzet javulása.

Van konkurenciájuk, vagy egyedül Önök foglalkoznak ezzel a módszerrel Magyarországon? Honnan értesültek róla a vállalkozásindítás előtt?

Ma már kevés olyan vállalkozás van, akinek nincs konkurenciája. Természetesen nekünk is van. Számos fújható szigetelést ismerünk az üveggyapoton kívül, mint például a kőzetgyapot, a cellulóz, a purhab. Mivel régóta a szigeteléstechnikában dolgozunk, ismerjük a technológiákat, a piacot, és a trendeket is.

Hogyan érintette a működésüket a válság? Van speciális taktikájuk, technikájuk arra, hogy átvészeljék?

Már nem beszélhetünk válságról, ez már egy kialakult helyzet és úgy gondoljuk, hogy középtávon sem fog jelentősen változni. Az építőipart pedig jelentősen érinti ez a probléma. Nincsen speciális technikánk, a válasz kézenfekvő. Mivel a banki kamatok jelentősen lecsökkentek, az energiaárak meg nem lesznek alacsonyabbak, már nem kérdés hogy melyik a jobb: bankba befektetni vagy felújítani, korszerűsíteni. Talán még soha nem volt annyira esedékes elgondolkodni házunk rezsiköltség-csökkentő felújításán, mint manapság.

Hogyan használják az online marketinget?

Mivel az internet kikerülhetetlen kommunikációs felület, igyekszünk minél több eszközt kipróbálni, és terjeszteni az energiatudatos, felelősségteljes szigetelési szemlélet elterjedését.