Az UniCredit cáfolja a kivonulásról szóló híreket

Vágólapra másolva!
Az UniCredit újragondolhatja magyarországi jelenlétét, amennyiben a kormány új adókat vet ki a bankokra. A bankok terhe közelít az elviselhetetlenhez - idézi a Portfolio.hu Gianni Franco Papát, az UniCredit közép- és kelet-európai vezetőjét a Reuters beszámolójára hivatkozva. Az UniCredit később közölte, a bank egyértelműen maradni akar Magyarországon.
Vágólapra másolva!

„Az UniCredit egyértelműen maradni kíván Magyarországon. A csoport helyi bankja továbbra is egyike az ott nagyon kevés profitábilis banknak. Természetesen nagy figyelemmel követjük az üzleti környezet alakulását, hogy ahhoz alkalmazzuk üzleti modellünket és biztosítsuk az eredményes működést. Ugyanakkor nem vagyunk érdekeltek a Raiffeisen helyi bankjának megvásárlásában” - nyilatkozta Gianni Franco Papa, az UniCredit kelet- és közép-európai vezére azt követően, hogy a Reutersre hivatkozva több hír megjelent a bank esetleges magyarországi kivonulásáról.

Korábban mi is azt írtuk, hogy Gianni Franco Papa Bécsben újságíróknak úgy fogalmazott: az UniCreditnek "felül kell vizsgálnia magyarországi üzletét, ha Budapest az adók újabb körét veti ki a bankokra". Az adó önmagában nem ok a távozásra, de ami eddig volt, szerinte nem folytatható. Az UniCredit nyereségesen működik Magyarországon, de a kormány bankokra és más gazdasági szegmensekre kivetett pénzügyi terhe közelít az elviselhetetlenhez. Remélhetőleg nem vetnek ki újabb adókat, mert az tényleg az utolsó csepp lenne a pohárban – idézte a bankvezért a Portfolio.hu a Reuters tudósítása alapján.

Papa Ukrajnáról is beszélt, az ottani helyzetet sokkal jobbnak ítéli, mint a bank sok más versenytársa, és a politikai nyugtalanság miatt sem vonul ki az országból. Szerinte Ukrajna fontos része Európának. Törökországról azt mondta, hogy 2014 a stabilizáció éve lehet, 2015 pedig már fellendülést hozhat, Szlovéniában pedig nem aggódik az ott várható banki stresszteszt miatt.

A magyarországi kritika azért is érdekes, mert az itteni leánybank egyike a legnyereségesebb bankoknak. A különadók ugyan erősen apasztották az elmúlt évek profitját, és ez a bank sem kerülte el, hogy fiókokat zárjon be, és embereket küldjön el, de még mindig a relatíve jól teljesítő hazai bankok táborában van.