Felére zsugorodott a legális dohánypiac

Vágólapra másolva!
Októberben csak 529 millió szálat adtak el a dohányboltok.
Vágólapra másolva!

Míg a korábbi években szeptemberben-októberben bőven 1 milliárd szál fölött volt a fogyasztás, az idén még egyetlen hónapban sem fogyott ennyi, amióta a dohányboltokba terelték a kereskedelmet. Az októberi fogyás 529 millió szál volt, vagyis csaknem felére esett vissza egy év alatt.

Az év első tíz hónapjában összesen 8,1 milliárd szál fogyott, míg tavaly összesen 12,5 milliárd szálat vásároltak a dohányosok – írja a Világgazdaság.

A dohánytermékek után szeptemberben 36,2 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, az októberi bevétel pedig 28,8 milliárd volt. A két hónap adatai összesen 5 milliárd forinttal, 8,2 százalékkal haladják meg az elmúlt év azonos időszaki adatait, de ez csak annak köszönhető, hogy 2012 szeptemberében mindössze 472 millió szál fogyott, mert a jövedéki adó akkori emelése miatt a gyártók bespájzoltak.

A dohánypiac zsugorodásának egyik oka, hogy települések százaiban még mindig nem lehet legálisan cigarettát vásárolni, mert kijelölt árus sincsen. Ezt próbálja orvosolni a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. azzal, hogy kiírta a negyedik körös trafikpályázatokat 992 településre.