Ezen kerestek több milliót Csányiék

Vágólapra másolva!
Nemcsak az OTP részvények eladása miatt volt emlékezetes a 2013-as év a tőzsdén, hanem azért is, mert Csányi Sándor és felesége nagyon jó üzletet csinált az OTP-re és a Molra átváltható kötvények megvásárlásával. Közelítő számítások szerint 1,7 milliárd forintra tehető eddig a nem realizált nyereség.
Vágólapra másolva!

A következő napokban sorra vesszük azokat a sztorikat 2013-ból, melyek számunkra, szerzőnként a legjelentősebbnek számítottak, és némi szubjektivitással is fűszerezve próbáljuk megmutatni olvasóinknak, melyek voltak a legmeghatározóbb fejlemények az idei évben.

A 2013-as év nemcsak arról volt emlékezetes a tőzsdézők számára, hogy Csányi Sándor és az érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002 Zrt eladott 2,3 millió darab OTP részvényt, hanem arról is, hogy a magyar vállalati kötvénypiacon mennyire jó eredményt ért el.

Csányi Sándor és felesége, Csányi Erika az év elején kezdtek nagyobb tételben a OTP részvényre átváltható OPUS kötvényeket vásárolni. De nemcsak az OTP elnök vezérigazgatója és felesége vásárolt a papírokból, hanem OTP bennfentesek is. Négy hónap leforgása alatt már 800 millió forintos pluszban volt az OPUS kötvényeken a nem realizált nyereség Csányiéknál, ami az év végére tovább hízott.



Az Opus egy speciális, meghatározott feltételek mellett OTP részvényekre átváltható, euróban kibocsátott kötvény. 2006-ban a FÁK térsége felé terjeszkedett az OTP, az orosz Investsberbank-csoport 96,4 százalékos részvénycsomagjának 373 millió eurós, illetve a Raiffeisenbank Ukraine 100 százalékos pakettjének 650 millió eurós vételárának előteremtéséhez azonban jelentős külső forrásokra volt szüksége. A bank ezen igényét elégítette ki részben az Opus kötvények közvetett módon történő kibocsátásával.

2006 októberében 31-én külföldi intézményi befektetők 514,3 millió euró értékben jegyeztek le az Opus Securities S.A. által zárt körben kibocsátott kötvényeket. Az Opus az így befolyt összeget 14,5 millió darab OTP törzsrészvény megvásárlására költötte, mely papírok az esetleges kötvényátváltás fedezetének is tekinthetők.

A kötvények 2011. október. 31. és 2016. október 17. között az OTP Bank Nyrt. törzsrészvényeire átválthatók, kamatuk 2016-ig évi fix 3,96 százalék, azt követően pedig a három hónapos európai irányadó bankközi hitelkamatláb, azaz az Euribor plusz 3 százalékpont. 2016. október 31-től a bank bármikor visszahívhatja a papírokat.

Kalkulációnk szerint az eddig nem realizált nyereség (298-as EURHUF és 75,3% százalékos OPUS árfolyammal számolva) közel 1,4 milliárd forintra duzzadt.

Forrás: BÉT, Investor.hu

Az OPUS kötvények és az OTP részvények árfolyama az utóbbi években szinte folyamatosan együtt mozogtak, de az utóbbi hónapok során némileg elváltak egymástól ezek. A kötvények sokkal jobban teljesítenek a részvényekhez képest. Ebben a két eszköz közötti különbségnek is szerepe van, hiszen ha pénzügyileg jó helyzetben van az OTP, akkor minden bizonnyal törleszteni fogja a kötvények kamatait, illetve van arra is esély, hogy visszavásárolják azokat. Utóbbi akkor következhet be, ha olcsóbb finanszírozást tud szerezni az OTP.

A kötvények jó teljesítményében a világban zajló hozaméhségnek is kiugró szerepe lehetett.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Volt más is még a tarsolyban

Csányi Sándor az OPUS kötvény mellett Mol részvényre átváltható Magnolia kötvényeket is nagy tételben vásárolt és ezzel összesen 86 darabra nőtt a portfoliója ezekből a kötvényekből. Csányi nem realizált nyeresége ugyan jóval szerényebb, mint az OPUS kötvények esetében. Ezeken az értékpapírokon nagyjából 330 millió forintnyi nem realizált nyeresége van Csányinak.

Forrás: BÉT, Investor.hu

Mi az a Magnolia kötvény?

A Magnolia egy 100 ezer euró névértékű kötvény, mely átváltható a Mol részvényeire. Egy darab kötvényért 984 darab Mol részvényt kaphatunk. Az átválthatóság 2016 márciusáig lehetséges, addig 4 százalékos kupont fizet a kötvény, ezt követően pedig 3 hónapos EURIBOR + 5.5 százalékos kamatot biztosít örökjáradék formájában (tehát elvileg az idők végezetéig).

Az elmúlt évek során alig-alig tudott elválni egyámástól a Mol részvények és a Molra átváltható Magnolia kötvények árfolyama. 2013-ban viszont szembeötlő, hogy mennyire külön utakon jár a két instrumentum.

Hasonló a helyzet, mint az OTP-nél, a Mol pénzügyileg erős, így a kötvényesek a globális hozaméhségben is nyugodtak lehetnek, mert ki tudja a cég fizetni a kötvények kamatát.

A részvény esetében viszont már nagyobb a bizonytalanság, főleg ha az INA-val kapcsolatos kockázatokat is figyelembe veszik a befektetők. Itt vélhetően ezt árazza a piac, így nem csoda, hogy ennyire elvált egymástól a két instrumentum.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az Investor Trader ügyfeleinek is van lehetőségük OPUS vagy Magnolia kötvényekbe fektetni, de azt fontos megjegyezni, hogy a kötvény illikvidebb, mint az OTP vagy a Mol részvény és jóval nagyobb tőke szükséges a befektetéshez. A kötvények nem találhatók meg az elektronikus rendszerekben, telefonon adható rájuk megbízás.

A legérdekesebb sztorikról szóló cikksorozat eddig megjelent részei: