Hogy készül a csirkeburger és a költségvetés?

Vágólapra másolva!
Költségvetési vita, versenytanácsi tárgyalás a Mc’Donalds csirkeburgereiről, és makrogazdasági adatdömping. Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A hét első három napján üléseznek az országgyűlési képviselők, vitatják tovább a jövő évi költségvetést. A héten nemcsak azt követhetjük, hogyan készül a költségvetési törvény, hanem arra is választ kaphatunk, miből készítik a Mc’Donaldsnál a csirkeburgert. A versenyhatóság eseménynaptára szerint ugyanis csütörtökön a versenytanács tárgyalást tart a „fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat ügyében”, ami közelebbről annyit jelent, hogy a GVH gyanúja szerint a Mc’Donalds „kereskedelmi gyakorlatával valószínűsíthetően megtévesztette a fogyasztókat, mivel vélhetően valótlanul tüntette fel az áru egy lényeges jellemzőjét, a csirkehúst, amely valójában darált csirkehúsból és egyéb összetevőkből készült húspogácsa”.

A versenytanács pénteken is ülésezik egy regionális vízközmű feltételezett gazdasági erőfölénnyel való visszaélése miatt.

A jó gazdasági hírekre szomjazók örvendezhetnek egy kicsit: csütörtökön lesz a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Fémmegmunkáló Üzemének ünnepélyes átadása.

Örülhetnek a makroelemzők is, elkényezteti őket a KSH adatokkal: kedden külkereskedelmi, szerdán kiskereskedelmi adat, kereskedelmi szálláshelyek forgalma, végleges GDP-adat, majd pénteken előzetes ipari adatok.

Nemzetközi adat is lesz bőven: hétfőn beszerzési menedzser indexek, szerdán az eurózóna kiskereskedelmi, az USA külkereskedelmi forgalma, pénteken az amerikai munkanélküliségi adat és a Michigan-index tarthat számot a világgazdasági konjunktúra alakulása iránt érdeklődők figyelmére.