Elveheti az Intel kenyerét a Google

Vágólapra másolva!
Pletykák szerint saját chipeket kezdhet fejleszteni a Google a szervereire. Ennek az Intel látná kárát, mely a Google-től kapja megrendeléseinek egyik legnagyobb részét - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!
  • A Google azt tervezi, hogy saját chipeket kezd el fejleszteni szervereibe az ARM Holdings technológiájának felhasználásával - vélik ügyhöz közel álló források.
  • Ez jelentősen veszélyeztetné az Intel vezető szerepét a chipek piacán, mivel nagyobb árbevétel kieséssel járna a számára. A Google ugyanis az Intel ötödik legnagyobb vásárlója, az Intel árbevételének 4,3 százaléka, évente 500 millió dollár érkezik a keresőóriástól. Az Intel értékesíti a szerverekbe gyártott chipek 95 százalékát világszerte.
  • Patrick Wang, az Evercore Partners elemzője szerint a chipgyártás költséges vállalkozás lenne a Google-nek, mely elsősorban a különböző hirdetésekből szerzi bevételeit. A lépés viszont arra ösztönözhetné a többi nagy internetes céget is (Facebook, Amazon), hogy hasonló döntésre szánják el magukat.
  • A saját chipek segítségével a Google jobban menedzselhetné a hardverei és szoftverei közötti kapcsolatokat, és hatékonyabbá válhatna az eszközparkja.
  • A Google nem kívánta kommentálni az értesüléseket, ám a hír elég volt az Intel befektetőinek, hogy kisebb pánikba essenek, így a chipgyártó részvényei 2 százalékot estek piaczárás után. Az Intel 1,5 százalékos mínuszban készül ma nyitni.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES