Íme, a legszokatlanabb elemzési módszerek

Vágólapra másolva!
Múltbeli tapasztalatok szerint dögös pincérnők, felhőkarcolók és plasztikai műtétek alapján is lehet következtetni a gazdaság jövőbeni teljesítményére. Egyesek ugyanis úgy vélik, hogy ha a hagyományos statisztikák nem bizonyulnak elegendőnek, érdemes nem szokványos eszközök felé fordulni, ha a jövőt próbáljuk megjósolni.
Vágólapra másolva!

GDP, PMI, árindexek, munkanélküliségi ráta. Csak néhány azokból a makroadatokból, melyekből pontos képet kaphatunk egy ország gazdaságának alakulásáról, az egyes szektorokban végbemenő folyamatokról. Az ilyen, hagyományos statisztikák mellett azonban léteznek olyan kevésbé ismert, nem szokványosnak számító indikátorok, melyek bizonyos fokig szintén jól tükrözhetik az adott gazdaság helyzetét, folyamatait. Ezek az eszközök pedig a tőzsdei árfolyamok előrejelzésére is szolgálhatnak bizonyos esetekben.

A BusinessInsider összegyűjtött 41 ilyen meglehetősen szokatlan indikátort, melyekből mi kiszemezgettük a legérdekesebbeket. A listát böngészve pedig egészen elképesztő eszközökre lehet bukkanni, hogy mi mindennel lehet a gazdaság teljesítményét megvizsgálni.

1. „Dögös pincérnő” index

A megfigyelések szerint minél dögösebbek a pincérnők, annál rosszabbul teljesít a gazdaság. Válságosabb időkben ugyanis a vállalatok gyönyörű lányokkal igyekeznek fellendíteni a kevésbé pörgő üzletet, hogy például a segítségükkel adjanak el minél több terméket, szolgáltatást.

Ez egyfajta előremutató indikátornak tekinthető, szemben a hagyományos foglalkoztatottak számának alakulásával, mivel az a legtöbbször a gazdasági folyamatokra utólag reagál. A dögös pincérnő index viszont előre jelezheti, hogy egy ország hogyan fog teljesíteni a közeljövőben, attól függően, hogy hiány van-e a munkaerőpiacon a „dekoratív” hölgyekből, vagy sem. Így, ha egyre szebb pincérlányokkal, hostessekkel találkozunk, kezdhetünk pesszimistává válni a gazdaság jövőbeni teljesítményével kapcsolatban.

Forrás: [BusinessInsider.com, Investor.hu]

2. A „Drudge Headline” indikátor

A világ egyik legnépszerűbb hírforrása a Drudge Report, melyen naponta átlagosan 30 millió látogató is megfordul. A portál nem csupán pénzügyi hírekről tudósít, így ha egy ilyen jellegű tudósítás is megjelenik az oldalon, az lehetővé teszi a pénzpiaci fejleményeket nem napi szinten nyomon követőknek is, hogy informálódjanak a tőzsdei aktualitásokról.

A Bespoke Investment Group megfigyelése szerint az oldalon megjelenő pénzügyi hírek száma és az S&P 500 alakulása erősen korrelál egymással, tehát viszonylag szoros kapcsolat van a két adatsor között. Ez a kapcsolat viszont ellentétes, tehát ha például egyre több pénzügyi jellegű hír jelenik meg az oldalon, az a tőzsdei árfolyamok közelgő zuhanását jelezheti előre.

Amikor ugyanis csúcsot ütött a tőzsdei hírek száma az oldalon, a következő napokban megfordult az emelkedő trend az S&P 500-ban, és az index nagy lejtmenetbe kezdett. Erre számos alkalommal volt példa az utóbbi években (például 2007-ben, vagy 2011 nyarán-őszén). Ennek az ellenkezője is igaz, tehát a csökkenő trend végét is jelezhetik a „megszaporodó” pénzügyi hírek (pl.: 2009 eleje).

Forrás: [Bespokeinvest.com, Investor.hu]

Így a jövőben érdemes lehet majd nagyobb figyelmet szentelni a Drudge Report weboldalon megjelenő tőzsdei híreknek, mivel a trendfordulók előrejelzésén keresztül sok pénzt spórolhatnak meg a befektetőknek.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

3. Az olimpiai indikátor

Ez az indikátor azon az elven alapul, hogy a nyári olimpiák idején a részvénypiacok az átlagosnál jobban teljesítenek, mivel a befektetők inkább a játékokkal vannak elfoglalva, és kevesebb figyelmet fordítanak a borús pénzpiaci hírekre.

Ezt ugyancsak a Bespoke Investment igyekezett alátámasztani, mely arra az eredményre jutott, hogy a legutóbbi 26 olimpia alatt 18 alkalommal emelkedni tudott a Dow Jones részvényindex. A Dow Jones ráadásul átlagosan 3,9 százalékos emelkedésre volt képes a legutóbbi 26 olimpia idején, ami kifejezetten remek teljesítménynek számít.

Ezen túl a rendező országok legnagyobb részvényindexeinek is lökést tudtak adni a játékok, melyek 1984 óta átlagosan 1,74 százalékot ugrottak az olimpia idején. A londoni FTSE kifejezetten remekelt tavaly, közel 4 százalékot ugrott a játékok során.

A múltbeli statisztikák alapján így jó esély van arra, hogy a riói olimpia idején is az átlagosnál jobban teljesíthet majd a Dow Jones, és a brazil Bovespa is lendületbe jöhet majd.

Forrás: [Bespokeinvest.com, Investor.hu]

4. Plasztikai műtét indikátor

A plasztikai műtétek számából is következtetni lehet a gazdaság várható alakulására. Ha hanyatlóban van egy ország gazdasága, akkor visszaesik a kereslet a plasztikai műtétek iránt, mivel az emberek inkább megtakarítanak a várható elbocsátások miatt.

2008-ban 9 százalékkal kevesebbet fordítottak plasztikai műtétekre Amerikában, mint 2007-ben, mivel az USA történetének egyik legnagyobb recessziója felé haladt. Ha tehát különösebb erőfeszítés nélkül tud valaki közeli időpontot szerezni a plasztikai sebészéhez, az nem feltétlenül jelent jót a gazdaság szempontjából.

5. A recesszió-index

Múltbeli megfigyelések alapján a recesszió szó újságokban történő megjelenésének emelkedése kiválóan előre jelezte a közelgő recessziókat. Az Economist cikke szerint az 1990-es, 2001-es és 2008-as gazdasági mélyrepülés előtti egy-két negyedévben jóval többször lehetett találkozni a recesszió szóval a különböző újságokban, mint korábban.

Ha tehát egyre gyakrabban válik olvashatóvá a recesszió szó a médiában, akkor kezdhetünk gyanakodni, hogy nemsokára a gazdaságban is negatív folyamatok kezdődhetnek el.

Forrás: [Bespokeinvest.com, Investor.hu]

6. Felhőkarcoló építési boom

A legnagyobb felhőkarcolók építése a legtöbbször egybe esett a legnagyobb recessziókkal a Barclays Felhőkarcoló indexe szerint. Az 1929-33-ig tartó válság során épült a világ akkori három legmagasabb épülete, a 40 Wall Street, a Chrysler székháza és az Empire State Building. Az elmúlt évek recessziója alatt pedig a dubai Burj Khalifát húzták fel, ami jelenleg a világ legmagasabb épülete.

A Barclays indexe szerint tehát ezeknek az épületeknek az egyre nagyobb számú építése előre jelzi a közelgő recessziókat. Ráadásul az új épületek magassága egyenes arányban áll a recesszió várható idejével.

Az index alapján pedig nem sok jóra számíthatunk a közeljövőben, mivel többek között Kínában és Indiában is egyre nagyobb a felhőkarcoló építési láz. Kínában nagyjából 130 ilyen projekt van folyamatban, aminek a felét a következő hat évben be fogják fejezni. India pedig 14 új felhőkarcolót fog felhúzni a következő öt évben, köztük a Tower of Indiát, ami a világ második legmagasabb épülete lesz.

Forrás: [BusinessInsider.com, Investor.hu]

A fentieken kívül számtalan egyéb eszközt használnak még azok, akik a jövőt szeretnék valamilyen módon megjósolni. Egy cikkben természetesen nem is lehetne az összest felsorolni, csupán arra próbáltunk rámutatni, milyen elképesztő módszerekkel igyekeznek egyesek előre látni a jövőt. Ha valakit bővebben is érdekel a téma, számtalan egyéb eszközt talál a BusinessInsider cikkében.

Ha pedig a Mikulás-raliról szeretne megtudni több információt, vagy milyen papírok lehetnek az év favoritja, akkor érdemes eljönnie a soron következő előadásunkra.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES