Egyre csak drágul a krumpli

Vágólapra másolva!
Miközben negyedik hónapja csökkennek a mezőgazdasági termelői árak, a burgonya ára folyamatosan emelkedik. A KSH adatai szerint tavaly októberhez képest majdnem 30 százalékkal drágább a most átlagosan 76 forintért felvásárolt zöldség.
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexandr Kryazhev

A növényi termékek, vágóállatok és állati termékek átlagos árszintje októberben 15,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott jelentéséből. A növényi termékek felvásárlási ára 23,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2012 októberében.

A zöldségek és a gyümölcsök ára 2,3, illetve 6,4 százalékkal csökkent, az almáé például 2,8, a szőlőé, pedig 6,7 százalékkal. Egyetlen kivétel van csak, és az a burgonya. Ennek az ára 29,5 százalékkal volt magasabb, mint előző év októberében, de az év folyamán volt olyan hónap, amikor 130 százaléknál is magasabb volt az áremelkedés az előző év hasonló időszakához képest. Tavaly egy kilogramm krumpli átlagos felvásárlási ára 54,2 volt, most 76,2 forint, de év közben 130 forint fölé is emelkedett.