Több aranyat csempésznek, mint drogot

Vágólapra másolva!
Rendkívüli mértékben megugrott az indiai aranycsempészet, miután az ország vezetése minden eszközzel igyekszik visszaszorítani a nemesfém importját. Ez arra kényszeríti az indiaiakat, hogy illegális úton vigyék be az országba az aranyat, melynek csempészése már a drogokéhoz hasonlítható.
Vágólapra másolva!

Hihetetlen mértékben megugrott Indiában az aranycsempészet, ahol a nemesfém illegális kereskedelme már felülmúlja a drogokét is – számolt be a Reuters. Mióta az indiai vezetés az importvám emelésén keresztül igyekszik visszaszorítani az arany importját, az indiaiak kénytelenek illegálisan kielégíteni az óriási aranyéhségüket.

Emiatt rendkívül leleményes módszerekkel csempészik Indiába a nemesfémet, egyesek az alsógatyájukba rejtik, mások lenyelik vagy szürkére festik az aranyat, hogy így hozzák be az ázsiai országba. A behozatalra egész szervezetek alakultak, akik alacsony fizettségű "bérencekkel" csempészik be a nemesfémeket az országba. A legtöbb csempészarany Dubaiból kerül Indiába, de Szingapúr és Sri Lanka is fontos csomópontja az illegális kereskedelemnek.

A folyamat mára oda vezetett, hogy az, aki segít lefülelni az illegális csempészarany szállítmányokat, az nagyobb jutalmat kap, mint aki kokain és heroin csempészeket kap el. A Word Gold Council becslései szerint az Indiába illegálisan behozott arany mennyisége 150-200 tonnára rúghat idén, míg a hivatalos, legális útvonalakon 900 tonna áramlik az országba.

Indiában rendkívül különleges szerepet tölt be az arany, mivel az ottani kultúrában a jólét, a gazdaság és a tisztaság szimbóluma. A kulturális okok miatt hatalmas a lakosság aranykereslete, és India évek óta a világ legnagyobb aranyvásárló országa. Ez viszont súlyos teher az ország folyó fizetési mérlegének, ami folyamatosan rekordnagyságú hiánnyal küzd. A kormány emiatt igyekszik visszaszorítani az óriási behozatalt, aminek már látszanak az eredményei, mivel a folyó fizetési mérleg 30 milliárd dollárt is meghaladó hiányát sikerült leszorítani, és a harmadik negyedévben már "csak" 5 milliárd dolláros volt a decifit.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Hogy mennyire nincs egyensúlyban az országban a kereslet-kínálat viszonya, azt jól jelzi, hogy az indiai arany unciánkénti ára 130 dolláros prémiumot tartalmaz a londoni árakhoz képest. Csak összehasonlításképp, Hongkongban, Szingapúrban és Tájföldön 2 dollár körüli ez a prémium.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES