Dráma zajlik a PC-piacon

Vágólapra másolva!
Egyre rosszabbak a PC-piac kilátásai, másfél éve egyáltalán nincs globális növekedés, de az IDC legújabb előrejelzése alapján még legalább ennyi ideig nem is lesz.
Vágólapra másolva!

Évek óta egyértelmű, hogy a PC-piac komoly válságban van, a globális hardvereladások közel sem alakulnak úgy, ahogyan a nagy PC gyártók remélik, másfél éve pedig már nem is az a kérdés, hogy mekkora lesz a növekedés, hanem hogy mekkora visszaesést lesznek kénytelenek elszenvedni a gyártók. Nos, idén vélhetően 10,1 százalékosat.

A következő évekre vonatkozó előrejelzések pedig egyre rosszabbak, az IDC legutóbbi számai már egyenesen azt mutatják, a 2014-es mélyponton alig 300 millió PC kelhet majd el, miközben alig egy éve még több mint 360 milliós eladást vártak a jövő évre.

Ráadásul 2017-ben is csak alig 305 millió PC-t adhatnak majd el a gyártók világszerte, ami jól mutatja, 2014-ben ugyan tényleg jöhet a mélypont, de hogy onnan nem lesz gyors talpra állás az szinte egészen biztos. Sőt, ahogyan azt már korábban hangsúlyoztuk, simán elképzelhető, hogy a következő hónapokban még negatívabb prognózisokkal áll elő az IDC következő évek értékesítési számaira vonatkozóan. Elnézve az elmúlt hónapok előrejelzéseit, ez aligha lenne meglepő.

Forrás: IDC, Investor.hu

Főleg úgy, hogy a táblagépek piaca még éves szinten 70 százalékos növekedésre képes, és gyakorlatilag „felfalja” a PC-piacot. Az ún. „fekete pénteken” ráadásul nagyon pörögtek a táblagépek, főleg az iPad, ami nem sok jót vetít előre PC-piac számára a karácsonyi szezonra. Nem lennénk meglepve, ha 2014-ben 300 milliónál is kevesebb PC-t adnának el.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy az üzleti szférában továbbra is erős maradhat a hagyományos PC-k jelenléte, mivel rengeteg olyan típusú munka van, melyet tablettel végezni meglehetősen kényelmetlen, időigényes, vagy lehetetlen. Ez pedig jelenthet egyfajta támaszt a folyamatosan zsugorodó PC-piacnak.