Daimler vezetőknek kell bíróság elé állni

Vágólapra másolva!
Bíróság elé kell állnia többek között Daimler és Lagardère vezetőknek is egy állítólagosan 2006-ban elkövetett bennfentes kereskedési ügy miatt. A vizsgálat még 2006-ban kezdődött amikor a Damiler és a francia médiacég egy 26 százalékos árfolyamzuhanás előtt adta el meglévő pakkját.
Vágólapra másolva!
  • A német Daimler, a francia médiacég, a Lagardère, és további hét jelenlegi Airbus és EADS vezetőnek kell bíróság elé állnia, írja a Financial Times. Ugyanis állítólagosan 2006-ban az EADS részvényeivel bennfentes információk birtokában kereskedtek.
  • A vizsgálat még hét éve kezdődött, amikor is a Daimler és a Lagardère eladott egy nagyobb pakkot az Airbusok gyártójának, az EADS-nak a részvényeiből. Most viszont új szintre emelkedett az ügy.
  • A Mercedesek gyártójával és a francia médiacéggel kapcsolatos vádakat a francia bíróság is megerősítette, és hét jelenlegi, illteve volt EADS vezérnek is tanúskodnia kell. Közöttük van John Leahy, az Airbus működésért felelős vezetője, és Noel Forgeard korábbi EADS társ-vezérigazgató is.
  • A hatóságok azért kezdtek el vizsgálódni, mert 2006 áprilisában a Daimler és a Lagardère nagyobb részesedését dobta piacra, csak röviddel azelőtt, hogy a részvények 26 százalékot zuhantak az A380-as szupergépük gyártási projektjének elhúzódása miatt.
  • Forgeardnak az év júniusában kellett lemondania a botrány következtében, azonban ő már akkor is tagadta a vádakat, mondván ő már sokkal korábban eladta részvényeit, mint ahogyan tudomására jutott a projekt késedelme.
  • Egyébként a francia jog értelmében bennfentes kereskedésért maximum másfélé millió eurós és két éves börtönbüntetés adható.

Az EADS árfolyamának alakulása 2006-ban. Forrás: Bloomberg, Investor.hu