CIB Bank: Olcsóbb lesz az euró 2014 végére

Vágólapra másolva!
289 körül alakulhat az euró-forint árfolyama 2014 végére, derült ki CIB Bank legfrissebb jelentéséből. A bank szerint 2014 végétől már kamatemelésekre kell számítani, mivel az infláció is megugorhat.
Vágólapra másolva!
  • 3 százaléknál, vagy attól kicsivel lejjebb állhat majd le az MNB monetáris tanácsa a kamatcsökentésekkel. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője szerint ennél alacsonyabb szint már nagyon lecsökkentené a forint befektetések esetén érvényesülő hozamprémiumot más devizához képest, így a forint-euró árfolyama is nagyobb ingadozásoknak lenne kitéve.
  • Az MNB leglésőbb 2014 évén kezdhet majd az alapkamat emelésébe, mivel az infláció ekkora már nem lesz alacsony, és a Fed is vélhetően elkezdi mérsékelni az eszközvásárlási programot.
  • Eközben a fiskális oldalon továbbra is marad a szigos, és 2014-ben is 3 százalék alatt maradhat a GDP-arányos deficit.
  • A gazdaság közben 1,5 százalékkal bővülhet majd a jövő évben a CIB szerint, ám a növekedési kilátások továbbra is alacsonyak maradnak, miközben a magas államadósság változatlanul nagy kockázatot jelent majd hosszú távon.

A hírre a forint valamelyest erősödni tudott, és jelenleg 301,3 közelében ingadozik az euróval szemben. Ezzel együtt továbbra sem tud visszakerülni a forint a 300-as szint alá az euróval szemben, miután még november utolsó kereskedési napján nagyobb forint gyengülés következett be, és december elején 304 körül is jártak már a jegyzések.

Az euró-forint árfolyama az elmúlt hetekben Forrás: Bloomberg, Investor.hu