Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium nem változtat a kasszacsere december 31-i határidején, de a benzinkutakat üzemeltető cégeket tömörítő szövetség szerint ez ahhoz vezet, hogy januárban nem fognak tudni kinyitni a töltőállomások.
Vágólapra másolva!

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatai 2014. január 1-jétől nem tudják töltőállomásaik működését jogszerűen biztosítani, ami azzal a következménnyel járhat, hogy a jogkövető töltőállomások nem nyitnak ki, amelyeket pedig tulajdonosaik mégis üzemeltetni próbálnak, az ellenőrzést végző hatóság bezáratja, ami veszélyeztetheti az ország üzemanyagellátásának folyamatosságát - közölte a szervezet.

A kormány december 31-ig adott időt a számítógép-alapú kasszákat használó, főleg nagyobb kereskedőknek (például áruházak, benzinkutak, gyógyszertárak), hogy álljanak át a NAV-hoz bekötött gépekre. A 2013. február 15-én megjelent NGM rendelet értelmében a számítógép alapú pénztárgépek átállási ideje 2013. június 30., de december 31-ig használhatóak a régiek is. A kereskedők jelezték, hogy a határidőt sokan nem fogják tudni tartani, így a boltok zárva maradhatnak január elején.

A rendeletet májusban módosították, amivel a gyártók által addig végzett fejlesztőmunka hiábavalóvá vált. Szeptemberben újra módosították a rendeletet, ami akkora csúszást okozott, hogy nincs elegendő adóügyi egység a piacon - írja a MÁSZ.

A MÁSZ november 20-án levélben jelezte a nemzetgazdasági miniszternek, hogy ez objektív akadályokba ütközik. Ezt azzal indokolták, hogy tagvállalataik egy- és kétvállalkozós üzemanyagkút-kezelő pénztárgépeket üzemeltetnek, amelynek specifikációját az említett rendeletben sem szabályozták; a kétvállalkozós kasszarendszerekhez szükséges AEE még nem elérhető a piacon, és a várható időpontot még az egységet gyártók sem tudják; a rendeletnek megfelelő pénztárgéprendszerek kifejlesztése csak az AEE megjelenése után indulhat, a fejlesztés, a hatósági engedélyeztetés, valamint az üzembe helyezés pedig még hónapokat vesz igénybe.

A MÁSZ tagvállalatai - a jelenleg érvényes rendelkezéseknek megfelelően - havonta teljes körű analitikus adatszolgáltatást nyújtanak értékesítésükről a NAV részére. Az új kasszarendszerek bevezetése csak az adatszolgáltatás gyakorisága szempontjából jelent változást (havi beküldés helyett azonnali lesz), költségvetési, illetve adózási szempontból nem.

A benzinkutak kasszái abból a szempontból teljesen egyediek, hogy csak a kútoszlopokkal összekötve működhetnek, azaz semmilyen más helyen alkalmazott PC alapú kasszarendszerrel sem helyettesíthetők. Így hiába van bármilyen PC alapú kasszára engedély, ha az nem köthető össze a kútoszlopokkal, akkor azokat nem lehet használni a benzinkutakon - írja közleményében a szövetség.

Mindezen problémák ellenére a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn azt közölte, hogy nem fogják módosítani a határidőt a benzinkutak kedvéért sem.