Bajnai magyar adó-FBI-t hozna létre

Vágólapra másolva!
Az adóhatóság átalakítását tartja szükségesnek Bajnai Gordon az áfacsalások elkerülése érdekében. Az Együtt-PM vezetője egy "magyar adó-FBI-t" hozna létre, amely az egész ország területén illetékes, a nyomozókkal közvetlen kapcsolatban lévő szuperrevizorokkal működne. Őket a feltárt adóhiány nagyságához is kötött fizetéssel ösztönöznék.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a Horváth András egykori NAV-munkatárs által megfogalmazott vádak tisztázása mellett rendszerszintű fellépésre is szükség van. A jelenlegi kormány "a kegyenceit védi, az ellenfeleit bünteti" az adóhatósággal, ezért meg kell szabadítani a politikai befolyásolástól - jelentette ki.

Bajnai létrehozna egy "magyar adó-FBI-t" az egész ország területén illetékes, a nyomozókkal közvetlen kapcsolatban lévő szuperrevizorokkal, akiket a feltárt adóhiány nagyságához is kötött fizetéssel ösztönöznének. Mivel az áfacsalások átnyúlnak a határokon, az Együtt-PM szerint szükséges, hogy Magyarország új, kölcsönös jogsegély-szolgáltatásról szóló megállapodásokat kössön a szomszédos államokkal. (Ehhez hasonló elitegység korábban létezett a NAV-nál, 2007-ben alakult, Bajnai miniszterelnöksége alatt is működött, tavaly év végén azonban megszűnt. Itt olvashat erről részletesebben.)

A háromezer legnagyobb adófizetőt évente kötelezően ellenőriznék, hogy ne legyenek kivételezettek - mondta Bajnai Gordon, hozzátéve: a "nagy halak" ellenőrzését szigorítanák, a kisebb cégeket viszont büntetés helyett először figyelmeztetnék. Emellett az adóhatóság elnökét évente egyszer beszámolóra köteleznék a parlament gazdasági bizottságának zárt ülésén - tette hozzá.

A CBA-ról is mondott pár szót

A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy egy utóbbi napokban ismertté vált áfacsalási ügy ahhoz hasonlóan épül fel, mint amiről Horváth András beszélt: egy néhány embert foglalkoztató, sokmilliárdos forgalmú nagykereskedő cég Szlovákiába exportált áruja visszakerült Magyarországra, de az áfát nem fizették meg utána.

Bajnai Gordon azt mondta: az érintett vállalkozások a CBA-birodalomhoz kötődnek, "a szálak ahhoz a CBA-hoz vezetnek, amely részint a legnagyobb támogatója a mostani rezsimnek, más ágakon pedig az egyik legnagyobb nyertese". Hozzátette: a CBA ugyan perrel fenyeget, de az először az atlatszo.hu-n megjelent állításokat nem cáfolta. A CBA korábban határozottan visszautasította az Együtt-PM-nek a céggel, illetve partnereivel szemben megfogalmazott, "rosszindulatú, minden alapot nélkülöző" feltételezéseit.