Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az MNB pert nyert a Sberbankkal szemben

Vágólapra másolva!
Első fokon pert nyert a Magyar Nemzeti Bank a Sberbankkal szemben, mert a bíróság szerint a bank jogsértően hárította át a tranzakciós illeték terhét az ügyfelekre. Emiatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete még a jegybanki beolvadás előtt arra kötelezte a Sberbankot, hogy bő 200 millió forintot fizessen vissza az ügyfeleknek.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság december 9-i ítélete szerint a Magyar Nemzeti Bank pernyertes lett a Sberbank (korábban Volksbank) által vele szemben indított bírósági eljárásban - közölte az MNB. A bíróság az ítélet kihirdetésekor kimondta, hogy a pénzügyi felügyelet (az MNB jogelőd felügyeleti hatósága) helyesen járt el, amikor a bankot arra kötelezte, hogy fizesse vissza az ügyfeleknek a jogosulatlanul beszedett banki díjakat.

A Sberbank azt követően indított pert, hogy az akkor PSZÁF 2013. júniusi határozatában megállapította: a hitelintézet új díjfajta bevezetésével és a díjszámítási módszer megváltoztatásával jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket az ügyfeleire. A bank ugyanis új díjat vezetett be több, már meglévő számlacsomagjánál és bankkártyájánál, általa elismerten a tranzakciós illeték áthárítására. A hitelintézeti törvény alapján azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható. A bank előzőleg – az új díj életbe lépéséig – számos számlacsomagjánál az ügyfelekre nézve hátrányosan módosította a szerződésekben foglalt díjszámítási módot is. Ezt viszont szintén törvény tiltja. A PSZÁF ezért megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását, 21 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, és kötelezte a bankot, hogy fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük új díjként, illetve a díjszámítási mód megváltoztatásával beszedett 233 millió forintnyi díjat.

Ezt a határozatot támadta meg a bank, de első fokon elveszítette.

A jegybank (október 1-jétől már a felügyeleti hatóságot magába olvasztva) jelenleg is folyamatosan elemzi, hogy a bankok betartják-e a tranzakciós illetékről szóló jogszabályt. Az adatszolgáltatási válaszok alapján az MNB több pénzforgalmi szolgáltatónál jelenleg is vizsgálatot végez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről