Aukcióra készülnek a lengyel mobilszolgáltatók

Vágólapra másolva!
1,6 milliárd zlotys, azaz mintegy 114 milliárd forintos bevételre szeretne Lengyelország szert tenni a soron következő frekvenciatenderből, melyet éppen a mai napon írt ki a helyi telekommunikációs hatóság.
Vágólapra másolva!
  • A lengyel telekommunikáció hatóság a korábbi tervekkel összhangban frekvenciatendert írt ki a 800, illetve a 2600 megahertzes tartományokra. A 19 darab blokkból 5 darab a 800 megahertzes tartományra vonatkozik, míg a fennmaradó 14 darab a 2600 megahertzesre.
  • Előbbiek esetében minimum 250 millió, míg utóbbiak esetében legalább 25 millió zlotys bevételre szeretne szert tenni blokkonként Lengyelország. Azaz összesen legalább 1,6 milliárd zlotys bevétel elérése a cél.
  • Az ár elsőre kedvezőnek tűnik, ugyanakkor kérdés, hogy a pályázók mennyire strófolják feljebb az árakat. Európai viszonylatban tulajdonképpen a legolcsóbban jutnának hozzá a lengyel mobilszolgáltatók a 800 MHz-es blokkokhoz.
  • A 4G-s technológia szempontjából kiemelkedő jelentőségű 800 MHz-es sávban az egy főre jutó egységnyi frekvenciasáv (EUR/MHz/fő) ára 0,16 euró lenne, míg az európai átlag nagyjából 0,42 euró közelében mozog.
Forrás: Investor.hu gyűjtés
  • Eközben a hazai mobilszolgáltatók árgus szemekkel figyelhetnek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra, amely várhatóan ma teszi közzé a hazai frakvenciatender végső dokumentumát. A tervezet már egy hónapja napvilágot látott.