Amerikában zárul a pénzcsap

Vágólapra másolva!
Januártól havi 75 milliárd dollárra csökkenti eszközvásárlási programját az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Az alapkamathoz viszont egyelőre nem nyúltak.
Vágólapra másolva!

A lépés meglepte a piacokat, mert az elemzők többsége úgy vélte, hogy a bank csak tavasszal kezdi meg a pénzcsap elzárását. Ugyanakkor a Fed nem változtatott az irányadó kamaton, amely 2008 óta történelmi mélyponton, 0-0,25 százalékon áll. A Fed azt is jelezte, hogy mindaddig marad ez a kamatszint, míg a munkanélküliségi ráta nem süllyed 6,5 százalék alá a jelenlegi 7 százalékról. A bank ezt jövő szeptemberre várja.

A bank azzal indokolta a döntését, hogy a reálgazdasági mutatók kedvezően alakulnak, jövőre akár 3,2 százalékkal is nőhet a hazai össztermék a korábban prognosztizált 2,7-3,1 százalék helyett, és a munkaerő-piaci adatok is kedvezőek.

Jövőre folytatódhat az eszközvásárlási program leépítése, ha a folyamatok kedvezőek maradnak.
A programok keretében eddig a bank közel 4 ezer milliárd dollárt öntött a gazdaságba.

Ben Bernanke, a Fed januárban távozó elnöke a bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a munkaerőpiacon jelentős javulást sikerült elérni, ami várhatóan folytatódik, mert a költségvetési szigor várhatóan enyhül, a háztartások fogyasztása pedig nő.

Bernanke azonban azt is kijelentette, hogy "bizonyos körülmények között" a Fed "megfontolhatja" a kötvényvásárlás növelését.

A döntésnek rövid és középtávon nem lesz jelentős piaci hatása – mondta Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője az MTI-nek. Hozzátette: a lehetséges forgatókönyvek egyike volt, hogy a Fed elkezdi a kötvényvásárlás volumenének csökkentését, miközben a kamatokat továbbra is alacsonyan tartja.

A piac kezdeti reakcióját érdekesnek nevezte, mert a bejelentést követően a befektetők részvényeladásba kezdtek, majd a közlemény második felének közzétételekor "hevesen venni kezdték a részvényeket". A Fed célja, a komolyabb piaci elmozdulás elkerülése Móró Tamás szerint a szerdai döntéssel teljesült.

Megjegyezte: a kamatszint tartása a fejlődő országok számára azt jelenti, hogy még viszonylag olcsón találhatnak forrást, ami Magyarország szempontjából is fontos.

Németh Dávid, a K&H bank vezetőelemzője kiemelte: az amerikai jegybank az egyik kezével elvett, a másikkal pedig adott, amikor a tízmilliárd dolláros csökkentéssel együtt az alacsony alapkamatot nyomatékosította hosszú távra.

Az elemző szerint "galambhangvételű" volt a komment, amely ugyanakkor kezdetben ellentétes piaci reakciókat váltott ki.

Kérdésesnek nevezte, hogy a kötvényvásárlási program teljes kivezetését milyen gyorsan árazza be a piac, mivel a jegybank kommentárja szerint a további intézkedésekről a gazdasági adatok tükrében döntenek majd.

Németh Dávid elképzelhetőnek tartja, hogy a döntés hatására az euró/dollár árfolyamának az elmúlt hónapokban tapasztalt gyengülése megállhat. 2014-től a folyamatosan kedvező amerikai makrogazdasági adatok a kötvényvásárlási program leépítésének felgyorsítása irányába hathatnak – tette hozzá.