Akadályok előtt a forint

Vágólapra másolva!
Hiába vágta a jegybank kitartóan a 3 százalékos történelmi mélységbe az alapkamatot, a forint árfolyama a legutóbbi döntés óta még erősödni is tudott. Úgy tűnik, a 303-as szintnél mindig megérkeznek a vevők, kérdés mennyire lesznek kitartóak, ha a Fed még idén bejelenti az eszközvásárlások visszafogását. 
Vágólapra másolva!

Igen szép teljesítményt mutat a forint annak ellenére, hogy az alapkamat egyre mélyebbre süllyed. A 303-as szintről a napokban megint visszaszédült az árfolyam, úgy tűnik ezen a szinten már jelentősebb vállalati szereplők is elkezdik forintra váltani az exportból származó devizájukat.

Ha minden jól megy, és a Fed ma nem jelenti be az eszközvásárlási programjának visszafogását, úgy a forint lendülete még kitarthat. Érdemes azonban résen lenni, ugyanis a technikai elemzés eszközei közül az 50 és 200 napos mozgóátlag is útját állhatja az árfolyamnak 297,5 forint/eurónál.

A forint árfolyama (napi) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Még ha ezeken az akadályokon át is ugrik a forint, még akkor is fontos azt megjegyezni, hogy a 295-ös értékeknél újabb támaszokba botlunk. Itt húzódik ugyanis egy emelkedő trendvonal, ami már tavaly szeptember óta megfigyelhető a grafikonon. Ezt már talán nehezebb dió lesz átugrani, pláne ha közben az amerikai jegybank behúzza a féket. Az eddigi likviditásbőség ugyanis kedvezett a magyar eszközöknek, ennek apadásával viszont a kockázatosnak tartott forintpiacon is jelentkezhetnek a kedvezőtlen hatások.

A forint árfolyama (heti) Forrás: Bloomberg, Investor.hu