Nem járunk jobban a díjmentes készpénzfelvétellel

Vágólapra másolva!
A Sopron Bank februártól úgy megemeli bizonyos szolgáltatások díját, hogy ez átlagos ügyfél esetén éppen kompenzálja a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvételből származó bevételkiesését. Az ügyfél tehát összességében nem nyer semmit az új szabályokkal. A bank cáfolja, hogy a lépés összefüggésben lenne a szabályváltozással.
Vágólapra másolva!

A Sopron Bank új, februártól érvényes számlahirdetménye szerint visszavon bizonyos kedvezményeket, és szinte minden tételét megemeli – írja a Bankmonitor.

A bankokat februártól kötelezik arra, hogy az ügyfeleiknek havonta kétszer díjmentesen biztosítsák a készpénzfelvételt. Éves szinten ez összességében 36 milliárd forint mínuszt jelentene a szektornak.

Ennek kompenzálására a Bankmonitor szerint minden banknál nőhet az egyéb tételek ára, többek között a számlavezetési díj, a bankkártya éves díja vagy az utalások díja nőhet, a kedvezményekből pedig visszavonnak a pénzintézetek.

A portál egy átlagos ügyfél példáján kiszámolta, hogy a változás után ugyanakkora marad a számlavezetés összköltsége, mint előtte.

„A Sopron Bank volt az első fecske, de nincsenek illúzióink: minden bank fog reagálni a megújuló piaci környezetre” – írja az elemzés.

A pénzintézet a megjelent írásra reagálva azt hangsúlyozta, "hogy a kondíciók emelése független a pénzügyi rezsicsökkentésről szóló törvényben előírt ingyenes ATM-készpénz felvételektől, azt természetesen a törvényben szabályozott módon biztosítja az ügyfeleinnek".

A bank a bankkközi jutalék csökkentésével és a tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetéssel indokolja a díjemeléseket.