A Mol nem árulta el, eladná-e az INA-t

Vágólapra másolva!
A horvát gazdasági miniszter szerint a Mol nem adott konkrét választ arra a kérdésükre, hogy eladnák-e a részesedésüket az INA-ban. Az erről szóló tárgyalások januárban folytatódnak.
Vágólapra másolva!

Január közepén folytatódnak az INA-ról szóló tárgyalások a horvát kormány és a Mol között - jelentette be Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter, a horvát tárgyalócsoport vezetője.

"Remélem, hogy nagyon konkrét álláspontokat hallunk majd a magyarországi kollégáktól" – mondta Vrdoljak. "Vagy megállapodunk az INA jövőjét illetően, a stratégiáról, a cégvezetésről és a nemzeti energetikai érdekek stratégiai teljesítéséről, vagy tisztességesen, kulturáltan, szakmaian elválunk egymástól, hogy egy másik stratégiai partner is olyan helyzetbe kerülhessen, hogy a kormánnyal tárgyaljon" – vázolta fel a két alternatívát.

Vrdoljak szerint a horvát oldal kész a megállapodásra, de csak akkor, ha szem előtt tartják a horvát állam érdekeit. Azt mondta, a horvát kormány nem kapott konkrét választ a magyar cégtől arra a kérésre, hogy a Mol eladná-e 49,08 százalékos INA-részesedését. "Nincsenek konkrétumok, de kommunikálunk, gyakran levelezünk, és tárgyalunk a találkozó előkészítéséről, az álláspontokról" - magyarázta a horvát miniszter, aki szerint nem az INA irányítása a fő téma.

Azt is mondta, hogy egyetlen döntésre sem tudnak hatni, mert a Mol ezt konszolidálta, és a horvát államnak kell, hogy legyen olyan eszköze, amellyel beleszólhat bizonyos folyamatokba" - magyarázta. Az INA jövőjéről azt mondta, hogy szerinte nem kellene bezárni az INA két finomítóját.

2014-ben három nagy energetikai projektet is tető alá hoznak - mondta Vrdoljak. Megállapodás születik az adriai-tengeri kutatásról, a plomini hőerőmű bővítéséről és egy hőerőmű megépítéséről a kelet-horvátországi Eszéken.

Csányi Sándor, a Mol alelnöke a Forbes-nak adott interjúban azt, mondta, a Mol célja az INA megtartása.