Vágólapra másolva!
A méhek védelme érdekében betilthatnak egy növényvédőszert az EU-ban, amely viszont megdrágíthatja egyes növények termelését. Ez arra sarkallhatja a gazdákat, hogy más növényeket termesszenek.
Vágólapra másolva!

Átrajzolhatja a hazai tájképet a neonikotinoid alapú csávázószerek betiltása, a lépés ugyanis más növényi kultúrák felé fordíthatja a gazdákat - írta hétfői számában a Világgazdaság, amelynek Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke azt nyilatkozta, hogy 10 százalékkal nőhet a termelők egy hektárra vetített összköltsége.

A lap szerint a szaktárca attól tart, hogy a tilalomnak növényvédelmi következményei lesznek. Ha kivonják a neonikotinoid alapú növényvédő szereket az EU korábbi szándékának megfelelően, akkor megfelelő védelem nélkül maradhat a kukorica-, a napraforgó- és a repcetermelés, mert nincs helyettesítő termék - fogalmazta meg aggodalmait a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A vizsgálatok alapján az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság javasolta idén januárban, hogy négy csávázószert csak olyan növénynél alkalmazzák, amelyek nem vonzzák a méheket és más beporzó rovarokat. Ezeket arra használják, hogy elpusztítsák a vetőmagra tapadt vagy a belsejében megbúvó kórokozókat, ezt a kezelést hívják csávázásnak.