A gyógyszertárak is zárva maradhatnak januárban

Vágólapra másolva!
A kereskedők és benzinkutasok után a gyógyszerészek is jelezték, hogy a jelenlegi állapot szerint januárban nem fognak tudni kinyitni a patikák a kasszacsere szigora miatt. A kamara elnöke szerint elképzelhetetlen, hogy a betegek ne jussanak gyógyszerhez, de a kormánynak ehhez engednie kell.
Vágólapra másolva!

Önhibájukon kívül nem tudnak megfelelni a gyógyszertárak az online kasszára történő átállás követelményeinek január elsejéig – nyilatkozta az Inforádiónak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke. Azt mondta, "egészen biztos", hogy január 1-jéig nem fogják tudni bekötni az adóhatósághoz a gyógyszertárak kasszáit.

Az elnök szerint a 300 gyógyszertár és a 650 fiókgyógyszertár számítógépes rendszerei nem csak a NAV-val vannak összeköttetésben, de az Országos Egészségpénztár (OEP) számítógépeivel is, mivel nekik is el kell számolniuk a támogatott gyógyszerek miatt.

A kamara írt egy hivatalos levelet a NAV elnökének és Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, amiben segítséget kértek ahhoz, hogy ne legyenek fennakadások a gyógyszerellátásban. Az EMMI a kamaraelnök szerint jelezte, hogy felveszi a kapcsolatot az online pénztárgépek átállásáért felelős Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy ha valaki önhibáján kívül egy ilyen jogszabályi előírásnak nem tud megfelelni, akkor őt ezért egyfelől szankcionálják, másfelől a betegek gyógyszerellátását kockáztassák.

A gyógyszertárak a benzinkutakhoz és a nagyobb kereskedőkhöz hasonlóan számítógép-alapú kasszákat használnak, amelyek NAV-hoz való bekötésének határideje december 31. Az NGM a benzinkutaknak jelezte, hogy nem változtatnak a határidőn semmiképp, a benzinkutak viszont a patikákhoz hasonlóan azt mondták, hogy így valószínűleg nem fognak tudni kinyitni januárban.