Íme, egy remek ajándék karácsonyra

Vágólapra másolva!
Rendkívül jó hónapot zárhatnak a Magyar Telekom befektetői abban az esetben, ha nem romlik jelentős mértékben a telekompapír árfolyama a hónap utolsó két kereskedési napján. A részvényben rejlő potenciál ráadásul az Investor.hu ügyfelei számára nem újdonság, hiszen nemrégiben mi is felhívtuk rá a figyelmet.
Vágólapra másolva!

Elképesztő izgalmakat tartogatott a pénteki kereskedés a Magyar Telekom részvényesei számára, amit jól mutat a papír óriási forgaloma, illetve a közel 5 százalékos árfolyam emelkedése is. Reményeink szerint a kiugró teljesítményről az Investor.hu ügyfelei sem maradtak le, hiszen december 6-i hírlevelünkben felhívtuk a figyelmet a telekompapírban rejlő potenciálra. Akik akkor ránk hallgattak, azok 14 nap leforgás alatt 7,5 százalékos (nem realizált) hozamra tehettek szert.

Ha a jövőben nem szeretne lemaradni a hasonló lehetőségekről, akkor célszerű Investor ügyféllé válnia, melyről bővebben az alábbi linken olvashat. A karácsony közeledtével a december eleji elemzéssel sem szeretnénk adósok maradni, így most mindenki számára elérhetővé tesszük. Ebből egyértelműen kiderül, hogy mi alapján tartottuk jó célpontnak a Magyar Telekomot.

Bejött a stratégia, meglódult a Magyar Telekom Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Egy időre búcsút inthetünk az osztaléknak

Egy újabb kockázati tényezőnek inthetünk búcsút azzal, hogy a Magyar Telekom vezetése tisztázta a jövő évi osztalék körüli bizonytalanságot. Ezek szerint a jelenlegi működési és üzleti környezet mellett a társaság nem lesz olyan helyzetben, hogy osztalékot fizessen a 2013-as év eredménye után.

Nem mondhatni, hogy nagy riadalmat okozott volna a piacon a Magyar Telekom bejelentése, az árfolyam ugyanis a nyitást követő nagyobb mínuszt tőzsdezárásra részben ledolgozta. Pedig az elemzői konszenzus szerint 21,5 forintos osztalékot is kifizethetett volna jövőre a társaság.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Minket sem ért meglepetésként a bejelentés, erre az eshetőségre már korábban felhívtuk a figyelmet. Véleményünk szerint a menedzsment az osztalék visszatartásával megágyazhat annak, hogy a soron következő években a kifizetés nagyjából 25-30 forint környékére térhet vissza.

A Magyar Telekom az osztalék visszavágásával csatlakozott európai szektortársaihoz, ugyanis a meghatározó telekomcégek közül korábban többen is éltek ezzel a lépéssel. A régiós nagyágyúk közül a Telefónica CR, a TPSA, illetve a Telekom Austria sem maradt ki a körből, igaz, a hazai telekomcéghez hasonló mértékű csökkentést csak utóbbi alkalmazott.

Ennek ellenére kedvező fejlemény, hogy a részvény a bejelentést követően nem kezdett meredek zuhanásba, mint ahogyan azt például a lengyel TPSA tette korábban hasonló esetben. A Magyar Telekom inkább a cseh Telefónica CR, illetve a Telekom Austria első osztalékvágásának útját választotta, melyek megúszták egy oldalazással a lépést.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A közelgő frekvenciatender még hordoz némi bizonytalanságot a távközlési cég számára. Ezzel kapcsolatban egyelőre annyit tudunk biztosan, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legalább 125 milliárd forintos bevételre kíván szert tenni a frekvenciasávok eladásából, persze ez az összeg még feljebb is kúszhat.

Még mindig olcsó a Telekom

A korábbi osztalék alapú árazást egyelőre elfelejthetik a befektetők az osztalék hiányában. Helyette egyéb mutatószámok, mint az EV/EBITDA kerülhet előtérbe.

Ezek alapján továbbra is impozáns képet fest a Magyar Telekom részvénye. A 12 havi előretekintő EV/EBITDA mutató alapján ugyanis a legolcsóbb távközlési részvénynek számít Európában. Ráadásul a diszkont mértéke is igen jelentős, a 3,6-os érték csupán fele a 6,5-ös szektorátlagnak.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Fontos szintnek esett neki az árfolyam

Első ránézésre nem tűnik túl vonzónak a Magyar Telekom chartja. A telekompapír árfolyama már hosszabb ideje lejtmenetben található, ráadásul nemrégiben újabb mélypontot állított fel 272 forinton.

Azonban, ha jobban megvizsgáljuk a grafikont, akkor látható, hogy egy meghatározó ellenállásával néz farkasszemet az árfolyam. Ennek legyűrését pedig pozitív pszichológiai jelzésként könyvelhetnénk el.

Mindehhez nem kell más, mint hogy az árfolyam a rövid távú csökkenő trendvonal, illetve az 50 napos mozgóátlag felett tudjon ragadni. Innen pedig akár a 200 napos mozgóátlagot is megcélozhatná a részvény.

Ezt a forgatókönyvet erősíti az is, hogy az osztalékvágás bejelentésnek hírére nem tört ki pánik a piacon, és nem csúszott vissza történelmi mélypontja közelébe az árfolyam. Ehelyett inkább egy nagytestű fehér gyertya rajzolódott ki a charton, amit ma további emelkedés követ.

Néhány fontosabb esemény a Magyar Telekom életében Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Sakkozzunk!

Vételre érdemes papírnak tartjuk a Magyar Telekomot abban az esetben, ha az árfolyama sikerrel áttöri dupla ellenállását, és e szint felett tud zárni. Ez nagyjából a jelenlegi állás szerint 294 forintnál tűnik reálisnak.

Célárunkat a 200 napos mozgóátlag segítségével állapítottuk meg. Bár az indikátor jelenleg 340 forint közelében mozgolódik, könnyű belátni, hogy ez az idő múlásával rövid távon tovább csökkenhet. Éppen ezért konzervatív módon 330 forintra tettük a célszintet, aminek a közelében eleve található egy ellenállás.

Kitörés esetén egy pszichológiai akadállyal mindenképp szembe találja magát a telekompapír, méghozzá a 300-as szint közelében. Azonban véleményünk szerint, ha nem fals jelzéssel állunk szemben, akkor ezt a szintet mindenképpen le kellene gyűrnie.

Veszteségvágó megbízásunkat mi nagyjából 278 forint közelébe raknánk, éppen azon szint alá, ahova az osztalékvágás bejelentését követően elsőre leesett a Magyar Telekom árfolyama.

Nem hanyagolható el, hogy a stratégia kedvező hozam/kockázatú befektetési lehetőséggel kecsegtet, hiszen a potenciális hozam mintegy 2,3-szorosa a kockáztatott összegnek.

Íme, az eredeti stratégia a Magyar Telekomra Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.