Zuhanórepülésben a Ryanair

Vágólapra másolva!
Megütötték a Ryanair részvényeit a tőzsdén, 10 százalék feletti mínuszba taszítva az árfolyamot, miután a társaság még alacsonyabb profitot vár teljes üzleti évére, mint korábban. A cég az erős versennyel és a továbbra is gyenge gazdasági környezettel magyarázza a profit warningot.
Vágólapra másolva!

Nagyon rossz hír a Ryanairtől

Nem sok jóval tudott szolgálni az ősszel a Ryanair, hiszen szeptember eleji profit warningja után ma újból visszább vágta eredményvárakozásait az idei évre vonatkozóan. Európa legnagyobb fapados légitársasága a fokozódó versenyt és a továbbra is gyenge európai gazdasági környezetet okolja a gyengébb számok miatt.

A március végén záródó üzleti évére 500-520 millió eurós nettó profitot vár a cég, ugyanakkor szeptember 4-én már egyszer visszább vágta várakozását 570 millió euró körüli szintre. (Előtte 570-600 millió eurót prognosztizált.) Az előző üzleti évében 569 millió eurót ért el a társaság.

Forrás: Bloomberg. Investor.hu

Az egyre nagyobb verseny miatt a Ryanair kénytelen volt árat csökkenteni, és a hagyományosan gyengébb téli szezonban 70 repülővel kevesebbet fog üzemeltetni, hogy kapacitás kihasználását javítsa.

Habár az előzetes foglalások jobban alakulnak az előző évinél, az árak 9 százalékkal lehetnek alacsonyabbak a harmadik negyedévben, míg a 2014-es január-márciusi időszakban akár 10 százalékkal is. Az elkövetkezendő 12 hónapban pedig „kisebb szünetre” számít a társaság vezetése a légi forgalom növekedésében az elmúlt két évtizedben látott expanzió után.

Az Investec Securities londoni elemzője szerint a következő 6 hónapban érdemes lehet a Ryanairrel repülni, de befektetési szempontból annyira már nem vonzó a társaság.

A társaság egyébként februártól szakít eddigi politikájával, annyiban hogy onnantól az utasok helyfoglalást is kezdeményezhetnek majd, szemben a mostani szokástól. Ezzel próbál válaszolni a cég az easyJet kihívására, ugyanis a brit társaság már korábban bevezette ezt a szolgáltatását, emellett pedig több egyéb kiegészítő lehetőséget is ajánl utasainak, hogy ezzel növelje bevételeit.

A Ryanair az esayJet digitális médiumon elért sikerét is próbálja másolni, ugyanis nem régen jelent meg a Twitteren, míg mobil applikációját ingyenessé tette, valamint honlapját is újra fogja tervezni, hogy felhasználóbarátabbá tegye. Vagyis Michael O’Leary azon stratégiája, hogy csak a legpuritánabb szolgáltatásokat nyújta a cég, megdőlni látszik.

A Ryanair jelentése a versenytársasakat is visszahúzza

Az, hogy a Ryanair csúnyábban látja a jövőt a többi európai légitársaságra is nehezékként hat a mai kereskedésben. A legnagyobb versenytárs, az easyJet árfolyama 4 százalék felett zuhan, csakúgy mint a szintén ír Aer Lingus. De a tradicionális cégek sincsenek jó formában, az Air-France-KLM 1,8, a Lufthansa 1,3, míg az IAG 2,5 százalékkal esik.

Bár januártól július elejéig óriási szárnyalást mutatott a Ryanair árfolyama (+60 százalék) onnantól kezdve nagyon gyatra teljesítményt tud csak felmutatni. Bár a szeptemberi profit warning után megpróbált visszakapaszkodni az árfolyam a technikai elemzés vészjósló jelzése, a halálkereszt (rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat) is visszahúzta a papírt. A mai 10 százalék feletti zuhanása pedig január végi szintekre taszította részvényt.

A Ryanair árfolyama (London) Forrás: Bloomberg. Investor.hu