Újabb devizaperek: most az OTP nyert

Vágólapra másolva!
Olyan ügyekben ítélt az OTP javára a bíróság, amelyekért máshol pont az ügyfelek nyertek – tudta meg az Origo.
Vágólapra másolva!

A múlt héten a Fővárosi Törvényszék az OTP Banknak kedvező ítéletet hozott, első fokon minden tekintetben elutasította a devizahiteles felperesek keresetét. A döntés érdekessége, hogy indoklása nem csupán a közelmúltban a Pécsi Ítélőtábla által hasonló ügyben hozott ítéletével, de a Kúria úgynevezett árfolyamréssel kapcsolatos döntésével is ellentétes. Az adósnak a döntés nyomán mintegy százezer forintot kell megfizetnie.

A Törvényszék indoklása szerint a szerződés minden körülményre kiterjedt, minden feltételt pontosan tartalmazott, a szerződési feltételek mindenben megfeleltek a jogszabályoknak. Az ítélet indoklása kitér arra is, hogy a bank a jogszabályoknak megfelelően módosította egyoldalúan a szerződést. Az egyoldalú szerződésmódosítási jog annak jogszabályi elismerése, hogy hosszabb távú szerződés ideje alatt szükség van olyan mechanizmusra, ami biztosítja azt, hogy szolgáltatás és ellenszolgáltatás valóban egyenértékű legyen, hogy az értékegyensúly fennmaradjon.

A THM kiszámítása is megfelelő volt, abban a deviza vételi és eladási árfolyamok különbözete megfelelően kifejezésre jut. A bíróság elfogadta az alperes bank érvelését, amely szerint az árfolyamrés egy átváltási kulcs, amely nem minősülhet költségnek, de a THM-ben megjelenik, külön kimutatni nem kell. Nem tartotta ugyanakkor megalapozottnak a felperes érvelését, amely szerint a szerződési feltételek tisztességtelennek minősülnek.

Léhmann György pervesztességével zárult a Fővárosi Törvényszéken egy másik eljárás, amelyben a bíróság kimondta: a szerződést a 2006. márciusi jogszabályváltozás előtt kötötték meg, így a megtámadásra nyitva álló egyéves határidő eredménytelenül eltelt. Ebben az esetben is csaknem százezer forint perköltség és illeték megfizetésére kötelezte a bíróság a banki ügyfelet. (Léhmann György nemrégiben viszont jogerősen nyert az OTP-vel szemben, erről itt olvashat.)

Két további perben is döntés született. A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma megszüntette a bank ellen indított pereket, az egyik esetben a felperes devizahiteles ügyfél kérte a per megszüntetését, a másik esetben pedig a felperest képviselő Léhmann György meghatalmazása nem volt megfelelő.