Vágólapra másolva!
A hónap elején beindult a kötelező biztosítások kampánya, ebben pedig a vidéken élő gépjármű-tulajdonosok jártak a legjobban: ők tovább csökkenthetik biztosításuk díjukat, derül ki a PBA Biztosítási Alkusz ügyfélportfólióján belül elvégzett felmérésén alapuló sajtóközleményéből.
Vágólapra másolva!

A budapesti kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás-tarifák átlagosan egy százalékkal, a megyeszékhelyen élők kötelezője jelentősen, nyolc százalékkal növekedett. Ezzel szemben a kisebb vidéki településeken élőké tíz százalékkal csökkent. Az elmúlt egy évben átalakult a biztosítók erősorrendje is: a tavalyi Genertel & Wáberer győztes párosból csak az utóbbi maradt dobogós, mellette 2014-ben az Astra bizonyulhat a legjobbnak.

A kötelező átlagdíjait együttkötési kedvezmények csökkenthetik. Több biztosító például akár 50 százalékot is elenged a kötelező díjából, ha a szerződő lakásbiztosítást is választ mellé. 5-15 százalékos kedvezményt kaphat, aki úgy dönt, hogy biztosítójával kizárólag az interneten kommunikál. A korábbi évekhez hasonlóan sokat megtakaríthat, aki eltér a megszokott negyedéves csekkbefizetéstől. Aki például beszedési megbízást – inkasszót – ad a számlájára, akár 20 százalékkal kevesebbet fizethet. Idén van olyan biztosító is, amely a kötés dátumától függő kedvezménnyel is szolgál. Azaz 20 százalék kedvezmény jár a november első felében kötőknek, míg csupán 10 százalék a november második felében aktívaknak – sokan ugyanis a hónap utolsó 10 napjára hagyják a döntést.

Az idén nem hirdettek a biztosítók új kiegészítő szolgáltatásokat a kötelező mellé, inkább a lakásbiztosítás vagy a casco együttes megkötését díjazzák. „Ennek alapján azok az online alkusz cégek kerülhetnek előnybe, amelyek önállóan fejlesztettek kiegészítő biztosításokat ügyfeleiknek” – mondja Waldmann Péter, a PBA online üzletágának vezetője. „Ezek alacsony díjú szolgáltatások, mint például a szélvédőkár-, az asszisztencia-és a vadkár biztosítások”.