Thor repítette csúcsra a Disneyt

Vágólapra másolva!
Zsíros évet zárhat a Walt Disney filmstúdiója, miután a jegyértékesítésből származó bevételek már most meghaladják a 2010-ben felállított 3,79 milliárd dolláros történelmi rekordot. Mindebben óriási szerepe van a stúdió szuperhőseinek, Vasembernek és Thornak, akik eddig igen sokat hoztak a konyhára.
Vágólapra másolva!

Története legnagyobb jegyértékesítési bevételét könyvelheti el idén a Walt Disney Studios, miután már most sikerült megdöntenie a 2010-ben felállított 3,79 milliárd dolláros mindenkori csúcsot. Ha csak a filmstúdió hazai piacából indulunk ki, akkor tulajdonképpen már júliusban is látni lehetett, hogy idén is erős teljesítményt produkálhat a Disney, hiszen az 1 milliárd dolláros jegyértékesítést már röpke 192 nap alatt sikerült összehoznia az USA-ban. 2013-ban ezzel pedig ő bizonyult a leggyorsabbnak a nagy stúdiók közül a lélektani határ átlépésében, amit már 8 egymást követő évben sikerült teljesítenie. Persze a nemzetközi piacok mellett sem érdemes szó nélkül elmenni, itt már augusztusban 2 milliárd dollárnál járt a jegyértékesítés.

Mi áll a háttérben?

A kirobbanó formában rendkívül nagy szerepet játszanak a Disney mellett a Marvel és Pixar filmek sikeressége, melyek egyaránt a filmstúdió portfólióját képezik. Utóbbi kettőnél maradva egyaránt kasszasikernek bizonyult a Vasember harmadik epizódja, illetve a Szörny Egyetem, melyek együttesen mintegy 2 milliárd dolláros jegyértékesítést generáltak.

Itt azonban vélhetően még nem szakad meg a nagy sikerű filmek sora, a 2010-es csúcs megdöntésének híre ugyanis éppen a Thor második részének amerikai debütálását követően érkezett. A mitológiai hős első hétvégi teljesítményének tehát nagy szerepe volt abban, hogy a Disney jegyértékesítésből származó bevételei új csúcsra emelkedjenek (persze ez azért előbb-utóbb e nélkül is összejött volna).

A Sötét Világ néven futó újabb Thor epizód első amerikai hétvégéjén 85,7 milliós bevételt generált a jegyértékesítésből, ami lehet, hogy csak a Vasember 3 debütálásának felére rúg, de ne feledjük, Tony Stark karakterével egyelőre igen nehéz versenybe szállni. Ennek ellenére sikerült az elemzői várakozásoknak megfelelni, ráadásul az első részhez képest mintegy 30 százalékkal magasabb bevételt hozott az első hétvége a tengerentúlon.

Mindez azonban még kevés lenne, ha az egyre fontosabb szerepet betöltő nemzetközi piacoknak nem futna a szekér. Erről azonban szó sincs, amit rendkívül jól mutat, hogy a világ legnépesebb országában, Kínában 20,9 millió dolláros bevételt ért el a Sötét Világ vetítésének első hétvégéjén. A Box Office adatai szerint ezzel nem csak a Thor első részét múlta felül, de még a Marvel eddig legsikeresebb hősfilmjét a Bosszúállókat is.

Forrás: Marvel


Bár Magyarországon még csak a héten debütált a Sötét Világ világszinten máris 359,9 millió dolláros bevételt tud felmutatni. Ha pedig hinni lehet a várakozásoknak, akkor a vetítések végéig több mint 600 millió dolláros jegyértékesítés jöhet össze, ami tulajdonképpen a Vasember első két részének teljesítményével lenne egyenértékű.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu



Mindez nem csak rajongóknak, hanem a Walt Disneynek és részvényeseinek is igen jó hír. Persze ne feledjük, hogy a médiacég teljesítménye nem feltétlenül a filmstúdió sikerességén múlik, hiszen tevékenységi köre igen széles skálán mozog. A filmipar mellett fontos szerep hárul a kalandparkokra, illetve a televíziós műsorszolgáltatásra is.

Sokat kell várnunk a következő hősfilmre?

A soron következő Marvel hősfilmekre egyelőre még várnunk kell egy pár hónapot. Legközelebb Amerika Kapitány, illetve Pókember kerülnek majd a mozivásznakra április, valamint május környékén, majd ezt követően nyáron egy újabb X-Men epizóddal gazdagodhatunk. Bár mindegyikük a Marvel hősök széles táborába tartozik, mégis csak Amerika Kapitány fogja a Disney büdzséjét gazdagítani, miután a Pókember jogai egyelőre a Sonynál, míg az X-Mené a Foxnál lapulnak.

Íme, egy kis előzetes Amerika Kapitányból és segítőjéből, a csodás Scarlett Johanssonból.