Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szerényebb karácsonyra számíthat a legtöbb cég

Kevesebbet fognak idén céges karácsonyi ajándékra költeni
Vágólapra másolva!
A Promo Data Kft. idei országos kutatásából az derül ki, hogy idén jóval kevesebb olyan vállalat kapott megrendelést, amelyik kifejezetten céges karácsonyi ajándékokkal foglalkoznak.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a termékek és szolgáltatások iránt kisebb az érdeklődés, de az ajándékokra szánt összegek is jellemzően alacsonyabbak. Az elmúlt 10 évben kétszer annyi cég költött a munkatársaira decemberben, mint idén. A reprezentatív felmérés során négy héten át csaknem 2300 nagyvállalat reklámajándék-beszerzési felelősével készítettek interjút.

A Promo Data Kft. 300 millió forint éves árbevételnél nagyobb vállalkozásokat kérdezett meg, amelyek 39 százaléka fővárosi, 11 százaléka Pest megyei. A felmérés értelmében a cégek zöme egyáltalán nem költ ilyen célra, inkább jótékonykodik az adott összegből, ez még a nagy nemzetközi vállalatokra is egyre jellemzőbb, bár így is jóval csekélyebb összegről beszélünk, mint korábban. Abban, mennyit költenek ajándékra, már a válság előtt regresszív tendenciát mutattak a cégek, de 2008 óta jellemző igazán. A vállalatok 44 százaléka vásárol 100-500 ezer forint közötti értékben, ugyanez az adat az előző két évben 41, illetve 42 százalék volt. Tíz évvel ezelőtt még a cégek 16 százaléka költött 100 ezer forintnál kevesebbet, most pedig 45 százalékuk.

Az ajándékok között továbbra is a hagyományos termékek dominálnak: a cégek 37 százaléka vásárol bort, pálinkát, vagy italt, 27 százaléka iroda- és írószereket, 13 százalék költ nyomtatványokra, naptárakra, vagy CD-re, 15 százalék édességet, csokoládét, bonbont vesz, és továbbra is ritka, mindössze 1-2 százalék az exkluzív vagy luxuscikkre vonatkozó ajánlatkérés. A piackutatás szerint a karácsonyi cégajándékozás erős szűkülése mellett némileg nagyobb az egyéb időszakban, például év közben történő beszerzés, a megkérdezett nagyvállalatok 17 százaléka vásárol ilyenkor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről