Szabad a pálinkafőzés

Vágólapra másolva!
Nem számít többé zugfőzésnek, ha a legmagyarabb tömény szeszt otthonában állítja elő valaki. Ebben a jóhírben foglalható össze, amit V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára mondott sajtótájékoztatóján. Az államtitkár szerint a döntésben mindenekelőtt vidékfejlesztési szempontokat mérlegelt a parlament.
Vágólapra másolva!

A politikus kitért arra, hogy Magyarországon 150 év után 2010. szeptember 27-e óta szabaddá vált a pálinkafőzés magángyakorlata. A 640 magyarországi bérfőzdében is jövedéki adó kötelezettség nélkül lehet előállítani korlátozott mennyiségben - 86 liter 50 fokos - párlatot. A szabad pálinkafőzés lehetővé tette a paraszti termelési, feldolgozási kultúra egyik utolsó elemének a megmentését, fejlesztését. Olyan élő hagyományról van szó, amely nagyon fontos a vidéki közösségek megőrzése szempontjából is, mondta.

Kifejtette, az intézkedés nyomán abban szabad a vásár, amit az emberek idáig is műveltek, csak éppen illegálisan, ebből következően úgy, hogy sem az eszközök, sem a szaktudás nem volt korszerű. Mostantól azonban legálisan szerezhetnek be jó minőségű párlókészülékeket, és az otthon pálinkát főzők tapasztalatot cserélhetnek. V. Németh szerint ennek köszönhetően jelentősen javult a minőség, amit a pálinkaversenyek is jól mutatnak, azokról ugyanis a magánfőzésben jeleskedők gyakran aranyérmekkel térnek haza.

Hozzátette, a rendelkezés kedvezett a helyi gyümölcsfajtáknak, a magyarországi faiskolákban kimutathatóan megélénkült a forgalom. Egy országos tündérkert mozgalom is elindult, több mint 50 helyen nyíltak olyan kertek, ahol ősi tájfajtákat őriznek meg és szaporítanak. A szabad pálinkafőzés engedélyezése tehát a biológiai sokszínűség fenntartásához is hozzájárult.

A magánfőzés hatással van a turizmusra és gasztronómiára, ezáltal a gazdaságra. Az államtitkár kiemelte, hogy a zöld utat biztosító jogszabály bizalmi elven alapul: úgy kalkulálnak, senki nem akarja sem magát, sem másokat megmérgezni, felrobbantani. Az elmúlt évek szerinte azt mutatják, hogy az aggodalmak megalapozatlanok voltak. Hozzátette: a pálinkafőzés szabaddá tétele egy intézkedéscsomag része volt, ugyanígy tették szabaddá újra a disznóvágást, valamint liberalizálták a helyi termékek helyi piacokon értékesítésére vonatkozó jogszabályokat. Az MTI a sajtótájékoztatót követően a vidékfejlesztési tárcától megtudta: a 640 bér- és kereskedelmi főzdéből 530 csak bérfőzéssel foglalkozik. Mivel nincs bejelentési kötelezettség, hivatalos adatok sincsenek. Becslések szerint több tízezren élnek a lehetőséggel, az így előállított mennyiséget évi 2-4 hektoliter fokra becsülik (1 liter fok 2 liter 50 fokos pálinkának felel meg). A kereskedelmi pálinkafőzés 2012-ben 81 ezer hektoliter fok volt. Míg 2009-ben 18,5-19 millió hektoliter fok alkoholt állítottak elő összesen, addig 2010-2012-ben évi 15 millió hektoliter fokot.