Vágólapra másolva!
Hiába figyelmeztetnek a vállalatvezetők, a befektetők rájuk sem hederítenek, csak veszik a részvényeket rendületlenül. De meddig?
Vágólapra másolva!

Nyugtalanító statisztikákat állított össze a Bespoke Invest az amerikai gyorsjelentési szezon végéhez érve. Ezeket összevetve a piacok alakulásával, még az Investor.hu örökké vidám szerkesztőségében is összehúztuk a szemöldökünket. Miről is van szó?

A Bespoke minden negyedévben számon tartja, hogy hány vállalat rontotta le a menedzsment következő negyedéves prognózisát, és hányan javítottak rajta. Márpedig ebben a negyedévben újfent romlani látszanak ezek a kilátások, sorozatban már nyolcadszorra. Azaz már több mint két éve folyamatosan több vállalat fogalmaz meg a korábbinál borongósabb előrejelzéseket, mint ahányan javítanak a várakozásokon.

Ez viszont semmilyen látható nyomot nem hagyott a részvénypiac teljesítményén, az S&P 500 index 2011 harmadik negyedéve óta szinte töretlen emelkedést mutat, hiába tűnik úgy, lényegesen romlottak a vállalati szektor kilátásai.

Pedig a rendelkezésre álló, több mint 10 éves idősor alapján korábban szoros összefüggés volt a piacok teljesítménye és a menedzsment-prognózisok alakulása között.

Az ábrán azokat az időszakokat jelöltük színes sávokkal, amikor a prognózist javító, vagy a prognózist rontó vállalatok sorozatban legalább három negyedéven keresztül túlsúlyban voltak. Jól látható, hogy a piros sávokban az S&P500 index inkább lefelé korrigált, a zöld periódusokban pedig inkább emelkedett.

A vállalati prognózisok és az S&P 500 index alakulása. Forrás: Bespoke Invest, Bloomberg, Investor.hu

Mi következik mindebből?

Pusztán ezekre az ábrákra és összefüggésre alapozva úgy tűnik, a részvénypiacok kirobbanó teljesítménye az Egyesült Államokban az elmúlt két évben mintha nem a vállalati fundamentumok javulásának lenne köszönhető. Sokkal inkább a Fed élénkítő programja, és az ebből fakadó nagy likviditás állhat a háttérben, sok egyéb tényező mellett persze. Márpedig a stimulus előbb-utóbb véget ér (bár Janet Yellen nyilatkozatai alapján inkább utóbb, mint előbb), így ez a hajtóerő fokozatosan eltűnhet a piacról.

Csak erre alapozni persze felelőtlenség lenne, túlságosan felszínes képet fest ez a két ábra a piacok mozgatórugóiról. Ezzel együtt egyértelműen óvatosságra intenek.