Régi fényében ragyoghat az Apple

Vágólapra másolva!
Hetek óta bázist épített az Apple árfolyama a kitöréshez, melyet a héten látszólag sikerrel abszolvált a technológiai cég. A negyedéves gyorsjelentés, az őszi termékbejelentések sem tudták elrontani az elmúlt hónapok remek hangulatát, ha pedig a nyereség tényleg ismét növekedésnek indul, akkor egész tetszetősen fest a jelenlegi szinteken Apple.
Vágólapra másolva!

Mitől vonzó az Apple?

  • Már-már éves csúcson az árfolyam az elmúlt napokban látott kitörés után.
  • Relatív értékelés alapján meglehetősen még mindig olcsónak számít a részvény az S&P 500 IT szektorjához képest.
  • A bruttó margin zuhanása megállni látszik.
  • Az EPS továbbra is zsugorodik éves alapon, de a fordulat jelei már láthatóak.
  • Továbbra is stabil cash-flow termelés és magas nettó készpénzállomány.

Mik lehetnek a kockázatok?

  • Nem igazán jelentett be a cég semmilyen "blockbuster" terméket ősszel.
  • Nagy kérdés, hogy az iPad eladások felpörögnek-e a karácsonyi szezonban.
  • Kérdéses, hogy tud-e éves szinten 10 százalékkal növekedni az EPS a következő években.

Nem akadt meg a menetelés

Folytatódik a kilábalás az Apple árfolyamában, a részvény pedig fontos szintet ért el az elmúlt napokban, és végre 530 dollár felett zárt. Ezzel éves csúcsa közelébe ugrott a papír, ráadásul új távlatokat nyithat meg a további emelkedés előtt.

Az Apple heti grafikonja (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A június vége óta tartó emelkedő trendvonal továbbra is (egy fals letörést leszámítva) sértetlen, hiszen az elmúlt hetekben látott bázisépítés után sikerrel pattant fel a papír a trendvonalról.

Erősíti a technikai képet az is, hogy az MACD lassan vételi jelzést készül adni, amikor pedig a legutóbbi két alkalommal erre került a sor, akkor jókora részvénypiaci menetelés követte ezt. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az utóbbi hónapok jó szereplése után az RSI még nem mutat túlvettséget.

Az Apple napi grafikonja (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A motorháztető alatt

Az őszi termékbejelentések nem hoztak nagy újdonságokat, hiába jött két iPhone, valamint két iPad is. Bár az két iPhone nyereségtartalma szinte alig tér el egymástól és remekül alakultak az eladások az első napokban, az iPad területén már komoly kérdőjelekkel találkozhatunk, hiszen az eladások már jó ideje nem alakulnak a technológiai cég elvásásai szerint.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Kulcskérdés lesz a fekete péntekkel kezdődő karácsonyi szezon a cég számára, ahol főleg az iPad eladásokra fókuszálhatnak majd a befektetők.

A bruttó margin negyedévek óta tartó zuhanása viszont megállni látszik, sőt, a menedzsment már enyhe növekedést is prognosztizált a jelenlegi negyedévre. Mivel a bruttó margin alakulása kulcskérdés a nettó nyereség és az EPS szempontjából, ezért óvatos optimizmusra adhat okot a jelenség.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A többi fundamentális tényezőben viszont nem hozott nagy változást az előző negyedéves gyorsjelenés, az Apple továbbra is stabil cash-termelő képességgel rendelkezik, ugyanakkor változatlanul nagy kihívással szembesül az olcsóbb árfekvésű okostelefonok, valamint tabletek miatt.

Az Apple nettó készpénzállománya ugyanakkor továbbra is magas, és bár az elmúlt negyedévben nem emelkedett tovább, még így is a piaci kapitalizáció 26,4 százalékára rúg, ami jelentősnek számít egy ekkora cégnél.

Nem drága a részvény

A szektortársakhoz nézve viszont az Apple nem is tűnik drágának, persze csak akkor, ha ténylegesen 10 százalékkal tudja majd 2015-ig bővíteni a nyereségét a cég. Amennyiben az elemzői konszenzus helyesen becsli meg a növekedést, akkor több mint 40 százalékos diszkontról beszélhetünk, ami azért már figyelemre méltó. Első ránézésre akár azt is mondhatjuk, a P/E ráta akkor lenne a "helyén”, ha az Apple részvények jóval 750 dollár felett forognának.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Kérdéses azonban, hogy a 10 százalékos éves EPS növekedés valóban megvalósul-e a cégnél, hiszen az elmúlt negyedévekben egyáltalán nem sikerült növelni a nyereséget. Ez még annak függvényében is kockázat, hogy az előző negyedévben már fordulat jelei mutatkoztak, az elemzők pedig a következő negyedévekre már ismét növekedéssel számolnak.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az EPS növekedésre vonatkozó várakozások pedig általában jól mozognak együtt az árfolyammal is. Látható, hogy az EPS várakozások lassan, de biztosan emelkednek a cégnél, ami azért nem rossz jel.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Szumma szummárum, a jelenlegi technikai kép, valamint a relatív értékelés alapján vonzó célpontot jelenthet az Apple, és a növekedésre vonatkozó várakozások nem bizonyulnak majd túlzónak, valamint a karácsonyi őrület közepette az iPadek értékesítése is jól alakul, akkor vélhetően markánsabb árfolyamemelkedésnek lehetünk majd tanúi a következő hónapokban.

Első körben akár 600 dollárig is eljuthat az árfolyam, feltéve, hogy az odáig vezető kisebb ellenállásokat sikerrel veszi az árfolyam.

Amennyiben lefelé veszi az irányt a részvény, akkor 512 dollárnál már komolyan érdemes lehet elgondolkozni a kiszálláson, mivel ezen a szinten már több, tartós emelkedés mellett szóló technikai tényező is sérülne. Bár a jelenlegi 546 dolláros árfolyamhoz képest nincs meg a 2-es hozam-kockázat arány (az elérhető hozam kétszerese a lehetséges veszteségnek), egy esetleges visszateszt után már jóval 2 feletti értéket látnánk.

Kedvet kapott?

Az Apple részvényeivel a következő módon kereskedhet az Investor.hu rendszereiben:

Investor Web: a Tőzsdei megbízások / Vétel Normál menüpont alatt a Tőzsde legördülő menüből válassza ki az NY-Nasdaq-ot, majd pedig az Értékpapír legördülő menüben a APPLE részvényét. A megbízást minden egyéb tekintetben ugyanúgy kell kitölteni, mintha csak a BÉT-en adna vételi megbízást.

Investor Terminál: a Home Brokering / Új ajánlat menüpontra kattintva az Új ajánlat ablakban az Értékpapír legördülő menüiből először válassza ki a NY-Nasdaq-ot, majd pedig az APPLE részvényeit. Előfordulhat, hogy nem jelenik meg az aktuális árfolyam, ehhez az Instrumentumok / Globális szűrés menüpont alatt előbb fel kell vennie az APPLE részvényeit (a megbízást enélkül is beadhatja a részvényre).

Devizaváltás: amennyiben nem rendelkezik a vásárláshoz szükséges eurómennyiséggel a számláján, a rendszer felajánlja, hogy automatikusan vált a számláján található forintból és egyéb devizából a megbízáshoz szükséges mennyiségű eurót. Emellett manuálisan is válthat devizát a Webbrokerben az Egyéb megbízások / Deviza konverzió menüpont alatt.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES