Rárepültek az amerikaiak az ezüstre

Vágólapra másolva!
Óriási a kereslet az ezüst érmék iránt az USA-ban, a kisbefektetők őrült módon veszik az érméket. Már csak egy hajszál hiányzik ahhoz, hogy a 2011-es 39,9 millió unciás keresletet túlszárnyalja az idei érdeklődés. A lehengerlő kereslet ellenére az ezüst idén már 32 százalékot veszített az értékéből.
Vágólapra másolva!

Nagyon erős az amerikai piacon a kereslet a fizikai nemesfémek iránt, különösen az ezüstöt kedvelik a befektetők.

Idén közel 40 millió unciányi fizikai ezüstöt zsákoltak be, ezzel egy hajszálra vagyunk attól, hogy a 2011-es 39,9 millió unciás csúcsot túlhaladjuk. Ráadásul az idei adatok csak az év első 10 hónapjának az eladásait mutatják, így szinte már most kijelenthető, hogy a 2011-es mindenkori maximumot túlszárnyalhatja az idei kereslet.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A befektetők annak ellenére veszik a fizikai ezüstöt, hogy idén már 32 százalékot veszített értékéből az arany kistestvére.

De nemcsak fizikai érmék formájában kedvelik a piaci szereplők az ezüstöt, hanem az ezüst ETF-ekben lévő nemesfém mennyisége is folyamatosan emelkedik. Az arany esetében pedig épp a kiáramlás látható.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Financial Times szerint az ezüst piacán nem jellemző a nagy hedge fundok és alapkezelők jelenléte, így minden bizonnyal a kisbefektetők kedvelik a szegények aranyának is nevezett terméket és vélhetően ők zsákolják az ezüstöt. A kérdés csupán az, hogy ki az aki a szereplők közül jobban látja a helyzetet.

A zuhanó árak sem tántorították el a kisbefektetőket attól, hogy vagy fizikai, vagy tőzsdei befektetési alapon keresztül (ETF-en) növeljék az ezüst felé fennálló kitettségüket. Annak ellenére ilyen erős az érdeklődés, hogy 2011 óta a nemesfém árfolyama kisebb-nagyobb megszakításokkal esik.

Az aranyba és az ezüstbe fektetők gyakran szokták vizsgálni, hogy hogyan is alakul az arany-ezüst hányados.

Jelenleg azt lehet látni, hogy a 2011-es ezüst rali óta az arany felülteljesíti az ezüstöt, és most épp a 2001 óta számolt átlagnál van az arány.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu