Rakétára ültették a repülőgépgyártókat

Vágólapra másolva!
A dollármilliárdos repülőgép megrendelések hatása nem múlik el nyomtalanul a tőzsdén sem, az Airbusok gyártója, az EADS árfolyama 3 százalék fölött emelkedik Párizsban, míg a Boeing árfolyama piacnyitás előtt több mint 3,5 százalékos pluszban van.
Vágólapra másolva!

A Dubai Air Shown a hétvégén először az Emirates adta meg az alaphangot, összesen több mint 75 milliárd dollár értékű megrendelést adva a Boeingnek és az Airbusnak.

Az Airbus legnagyobb, A380-as jumbójából adott el 50 darabot az Emiratesnek, ami több mint a fele az összes A380-asra szóló megrendeléseknek. Az Ethiad Airways pedig 50 darab A350s-t és 36 A320neo-t vásárolt, míg a Qatar Airways 13 Airbus A330-as terherszállítót vett, írja a Bloomberg.

A Boeing még az Airbusnál is nagyobbat szakított eddig a Dubai Air Shown, összesen több mint 100 milliárd dollár értékű megrendelést bebiztosítva. Az Emirates 150 darab új 777x típusú gépet rendelt (kb. 76 milliárd dolláros érték) és további 50 darabra opciót kapott. Emellett még a FlyDubai 111 darab 737-est rendelt, míg az Ethiad 25 darab 777x-et és 30 darab 787-10 Dreamlinerre vonatkozó ügyletet kötött a Boeinggel. A Qatar Airways pedig 50 darab 777x-et vett.

Eddig a Közel-Keleten kívülről nem érkezett megrendelés a repülőgyártókhoz a Dubai Air Show keretében. Az első megrendelésekről még hétvégén számoltunk be.

A két repülőgépgyártó árfolyama idén a tőzsdén már nem kevesebb mint 80 százalékot emelkedett, köszönhetően a sorozatos megredneléseknek is.

Az EADS árfolyama (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu
A Boeing árfolyama (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu