Alig épülnek lakások Magyarországon

Vágólapra másolva!
Elképesztő lendülettel zuhannak tovább a lakásépítések Magyarországon úgy, hogy már a megelőző év bázisértékei is meglehetősen mélyen voltak. Bár nem lehet azt kijelenteni, hogy a mélypont az idei évvel letudható, érzésre az inga olyan extrém zónába kezd kilengni, ami a lakásárak emelkedését generálhatja valamikor a következő években. 
Vágólapra másolva!

A KSH adatai szerint az idei első három negyedévben újabb 37 százalékkal esett a magyarországi lakásépítések száma. Egy ekkora mértékű visszaesés már magában is említést érdemel, de ha azt is hozzátesszük, hogy az idei már sorozatban az ötödik mínuszos év lehet, akkor érezhetjük a jelenség extremitását is.

Mostanra negyedannyi lakás épül az országban, mint 2008-ban, és idén a tízezer darabos lélektani határ alá is benézhetünk. Ha valóban így lesz, akkor az ötven éve gyűjtött statisztikák történetében először fordulhat elő ilyen alacsony érték.

Forrás: Investor.hu

Hiába a kedvezőtlen demográfiai folyamatok, vagy a fiatalabb korosztály egyre nagyobb mértékű külföldre vándorlása, ilyen alacsony lakásépítési tempó mellett csak idő kérdése lehet, hogy a lakásárak emelkedésnek induljanak.

A mikorra nem tudunk választ adni, hiszen az újonnan jelentkező kereslet először a korábbi évek felfokozott lakásépítési tempója miatt felduzzadt készleteket kezdi el apasztani, majd csak ezt követően számíthatunk (jó esetben) az árak emelkedésére és ezzel együtt az építkezések megindulására. Nem elég persze a kínálati oldal visszaeséséből kiindulni, az áremelkedéshez szükség lehet arra is, hogy az ország gazdasága növekedjen (megteremtve a keresletet), amire egyelőre legalábbis megvan az esély.

Forrás: FHB, Investor.hu