Ezek miatt kezdhetsz aggódni, ha tőzsdézel

Vágólapra másolva!
Öt okot sorol fel a Marketwatch szakértője, ami miatt hamarosan korrekció következhet be a tőzsdéken. A szakértő szerint intő jel többek között az egyre nagyobb hurráhangulat a befektetők körében, és a részvények értékeltségének elszaladása is, ami miatt érdemes résen lenni a piacokon. 
Vágólapra másolva!

A szakértő szerint a nagy összeomlás helyett inkább csak egy egészséges, 10-15 százalékos korrekcióra lehet számítani az elmúlt hónapok ralija után. Az S&P 500 ebben az évben már 26 százalékot menetelt, és a Dow Jones-szal együtt folyamatosan történelmi csúcsokat üt.

A nagy száguldás miatt egyre többen kezdték el kongatni a vészharangokat, és kezdtek figyelmeztetni egy nagyobb visszaesés lehetőségére. Tegnap például Carl Icahn milliárdos befektető fejtette ki aggodalmát, aki szerint hamarosan nagy zuhanás jöhet a tőzsdéken.

A Marketwatch szakértője az alábbi tényezők miatt vár korrekciót:

  • Egyre több, a tőzsdézéshez kevésbé értő ember kíván részvényekbe fektetni, ami általában a tőzsdei rali közelgő kifulladásának egyik legismertebb jele. Amikor már a "háziasszonyok" is úgy gondolják, hogy folytatódhat a részvénypiaci menetelés, általában akkor szokott bekövetkezni egy visszaesés. Ennek jele, hogy 2004 óta nem érkezett annyi fris készpénz a részvényalapokba, mint idén (76 milliárd dollár).
  • A mostani tőzsdei száguldás inkább egy üres lufihoz hasonlít. A Dow Jones ebben az évben 37-szer ütött új történelmi csúcsot, miközben a gazdaság teljesítménye koránt sem ilyen lenyűgöző. Amikor legutóbb (1995-ben) ennél is többször (pontosan 69-szer) állított fel újabb és újabb csúcsokat az index, akkor az amerikai GDP évek óta 4 százaléknál nagyobb ütemben növekedett, míg most a 2008-as recesszióból tápászkodik fel. A mostanihoz hasonló tőzsdei szárnyalás volt megfigyelhető 2007-ben, a válság kirobbanása előtt, amikor a Dow Jones 34-szer ütött új csúcsot.
  • Egyre nagyobb az optimizmus az amerikai piacon a hangulat-indikátorok szerint. A befektetők szkepticizmusának hiánya óvatosságra intő jel lehet, mivel a túlzott hisztériáról árulkodhat, ami után egy fájdalmas kijózanodás jöhet.
  • Nagyon elszaladt a részvények értékeltsége, és rengeteg részvény p/e rátája található jóval a hosszú távú átlaga fölött. Ez a papírok túlértékeltségéről árulkodik, ami szintén kiválthat egy korrekciót.
  • A legnagyobb veszélyt az egyre jobban pörgő IPO-piac jelenti. Egyre több vállalat gondolja úgy, hogy érdemes tőzsdére lépnie a nagy szárnyalások közepette, és profitálnia a befektetői hurráhangulatból (gondoljunk csak a Twitter IPO-ja körüli őrületre). A cégek úgy gondolják, hogy a tőzsdére lépés a legjobb módja a forrásszerzésnek, míg a befektetők leginkább csak azért vásárolják meg ezeket a részvényeket, mert arra számítanak, hogy a tőzsdei rali feljebb emeli az árfolyamukat, és közel sem a vállalat teljesítménye érdekli őket. Ez pedig koránt sem racionális viselkedésre vall, ami szintén intő jel lehet.
S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Dow Jones értéke (pontban) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]