Összeült a Kúria, de nem döntött

Vágólapra másolva!
Hétfőn összeült a Kúria jogegységi tanácsa, de a döntést későbbre halasztotta - tájékoztatta a Portfolio.hu-t Banicz Erika, a Kúria Polgári Kollégiumának sajtószóvivője. Hozzátette, novemberben megszületik az eredmény, de ez a határozat nem "az" a határozat lesz.
Vágólapra másolva!

A Portfolio.hu szerint hétfőn összeült a Kúria jogegységi tanácsa, hogy három különböző eljárásjogi kérdésben jogegységi határozatot hozzon. Ezek tartalma nem nyilvános, az ülés zárt volt, döntés nem született. Banicz Erika szerint még novemberben hoznak döntést, de nem árulta el, mikor. Mint mondta, a határozatot a megfelelő időpontban külön közleményben ismerteti majd a Kúria.

Elöljáróban a szóvivő csak annyit mondott, hogy a Kúria novemberben esedékes jogegységi határozata azokat a szerződéseket érinti, amelyekkel kapcsolatban a szerződés érvénytelenségének megállapítását kérték, vagy kérik a bíróságoktól. Nem csak a devizahitel-szerződésekről, és nem is csak a hitelszerződésekről van szó. A határozat tehát várhatóan elég általános lesz, konkrét pénzügyi útmutatást nem fog adni.

Jelenleg közel 3000 devizahiteles bankellenes per van folyamatban, ezek állásáról itt olvashat. Mivel köztük több az egymásnak ellentmondó jogerős ítélet, Orbán Viktor kormányfő és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is sürgette az utóbbi időben a jogegységi döntést.