Törlesztőrészlet energiamegtakarításból?

Vágólapra másolva!
Az építőanyag-gyártásban érintett öt szervezet azt javasolja, hogy vissza nem térítendő uniós támogatással és önerő nélküli banki hitellel indítsanak épületenergetikai felújítási programot.
Vágólapra másolva!

Vissza nem térítendő uniós támogatás és önerő nélküli banki hitel adná a forrását annak az 1260 milliárd forintos épületenergetikai felújítási programnak, amelyre az építőanyag-gyártásban érintett öt szervezet tett javaslatot.

A következő EU-költségvetési ciklusban 420 milliárd forintnyi uniós támogatás és 840 milliárd forint hitel bevonásával - a középületek és a kkv-k épületeinek felújítása mellett - 280 ezer lakást lehetne energetikailag felújítani. Az így keletkező energiamegtakarítás ellenértéke fedezné a bankhitel törlesztőrészletét, mondta Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) igazgatója.

A javaslat alapja az a feltételezés, hogy a magyar családok 90 százalékának nincs megtakarítása, illetve a lakások kétharmada - közel 3 millió lakás - energetikailag elavult. Az első problémára megoldás lehet az önerő nélküli hitel. A korszerűsítés után a lakások energia felhasználása akár a felére is csökkenhet. A hétéves időszak alatt a program 40 ezer munkahelyet hozhat létre, valamint a megvalósuló energiamegtakarítás csökkentené az ország gáz-függőségét.

A programot a MEHI mellett a Magyar Építőanyagipari Szövetség, a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség, a Magyar EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete, valamint a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete dolgozta ki.